Cum să faci cele mai delicioase gogonele murate. Ingredientul secret care va da murăturilor un gust aparte

Cum să faci cele mai delicioase gogonele murate. Ingredientul secret care va da murăturilor un gust aparteSursa: bzi.ro

Iarna se apropie, iar multe gospodine se pregătesc încă de acum pentru sezonul rece, punând la murat diverse legume. Una dintre cele mai întâlnite murături sunt gogonelele. Iată ce ingredient trebuie să folosești pentru ca murăturile tale să prindă un gust deosebit.

Multe gospodine folosesc pentru gogonelele murate usturoi, hrean, mărar și cimbru. Însă un ingredient va face murăturile și mai gustoase.

Pe lângă ingredientele de bază, puteți adăuga și ardei iute. Acesta va schimba gustul gogonelelor.

Ingrediente

Pentru ca gogonele să iasă perfect aveți nevoie de:

  • 10-12 gogonele;
  • 3-4 rădăcini de hrean;
  • 2 căpăţâni de usturoi;
  • frunze de ţelină;
  • mărar;
  • 2-3 ardei iuţi;
  • 2 crenguţe cimbru;
  • 4 litri de apă;
  • 4 linguri sare grunjoasă;
  • boabe piper.

Cum să prepari cele mai gustoase gogonele

Primul pas constă în spălarea gogonelelor. Apoi, gogonelele se pun în borcane. Printre ele, se pun bucăţi de ardei iute, căței de usturoi curăţaţi, bucăţi de hrean, ţelină, mărar și cimbru. Ulterior se prepară saramura.

Urmează saramura. Se pune apa pe foc, cu sarea și boabele de piper, după gust. Se lasă apa pe foc până când se înfierbântă.

După ce gogonelele sunt gata, acestea se depozitează într-un loc răcoros. Datorită gustului lor acrișor și ușor picant, gogonelele murate merg de minune ca garnitură lângă friptură și alte preparate.

De asemenea, gogonelele murate au și o mulțime de benefici pentru organism.

„Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de probiotice, indiferent că vorbim de varză, gogonele, castraveți, gogoșari sau conopidă. Ideal e să fie în saramură, care are la bază fermentația lactică, deși găsim din ce în ce mai rar murături la butoi, așa cum se puneau pe vremuri în orice gospodărie”,a precizat nutriționista Mihaela Bilic, citată de impact.ro.

De asemenea, și celelalte murături sunt extraordinare pentru sănătate. Puțini știu că gogonelele, castraveciorii murați, conopida, gogoșarii și varza, pe lângă faptul că dau un gust senzațional oricărui preparat, prezintă numeroase efecte benefice asupra organismului nostru.

Prin fermentare, legumele și fructele dau naștere unor bacterii sănătoase, care contribuie la întărirea imunității și la reglararea microflorei. Mai mult decât atât, murăturile ameliorează alergiile și previn apariția cancerului, întrucât reduc inflamațiile din organism, potrivit sfatulmedicului.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News