De ce este bine să consumi ardei iuți. Beneficiile sunt uimitoare pentru organism

De ce este bine să consumi ardei iuți. Beneficiile sunt uimitoare pentru organism

Un ardei iute, alături de o ciorbă sau de o porție de sărmăluțe cu mămăligă, este preferat de aproape orice român. Iuțeala acestuia îmbunătățește gustul preparatelor alimentare și îi dă mai multă savoare. Pe lângă acestea, ardeiul iute are și o serie de proprietăți care ajută la îmbunătățirea celui care îl consumă. Consumul de ardei iute contribuie la ameliorarea unor afecțiuni, dar și la arderea grăsimilor.

Deși are un gust picant, pe care unii nu-l agrează, ardeiul iute are nenumărate proprietăți care ajută la menținerea unui nivel bun de sănătate. Din acest motiv, medicii recomandă să-l consumăm ori de câte ori avem ocazia. Zilnic dacă se poate.

Cunoscut sub denumirea știintifică de Capsicum annuum, ardeiul iute face parte din familia Solanaceae. Poate fi consumat în stare crudă, așa cum este cules din natură, murat sau sub formă de pudră picantă (paprika). De asemenea, ardeii iute pot fi gătiți în diferite mâncăruri, fiind foarte apreciați pentru gustul picant pe care îl dau. De regulă, un ardei iute este un ingredient care sporește savoarea mâncărurilor în care este adăugat datorită gustului.

În funcție de culoare (roșu, verde, galben), de formă și de mărime, dar și de cât de picant este, sunt mai multe tipuri de ardei iute. Sunt cunoscute după denumirile lor uzuale, chili, cayenne, serrano, habanero, jalapeno etc.

Conținut bogat de nutrienți

Oficialii din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA) susțin că 100 de grame de ardei iute conțin 36 de miligrame de calciu, 1,3 miligrame de fier, 4 miligrame de magneziu, 113 miligrame de potasiu si 397 de miligrame de sodiu.

De asemenea, în aceeași cantitate mai găsim un complex bogat de vitamin, între care 34 de miligrame de vitamina C, 0,12 miligrame de vitamina B6, 0,05 miligrame de folat (cunoscut drept forma naturala de vitamina B9), plus niacină, tiamina și riboflavin. Acestea au un rol puternic de antioxidant.

În plus, ardeiul iute conține și capsaicina, un compus responsabil pentru gustul sau iute. Dar capsaicina este un alcaloid, care produce efecte multiple la nivelul organismului, în special asupra sistemului muscular si cardiovascular.

Beneficiile capsaicinei pentru organism

Conform studiilor, capsaicina este eficientă în cazul sindromului metabolic. Aceasta este o dereglare a organismului, cauzata de depunerea de grasime la nivel abdominal. Din cauza acestei dereglări, organismul devine rezistent la insulină.

Un studiu clinic realizat pe soareci obezi a evidentiat faptul ca injectiile cu capsaicina au avut o actiune antiinflamatoare asupra tesutului adipos.

Totodată, capsaicina a fost asociată cu inhibarea procesului de adipogeneză (procesul de formare a grăsimilor), cu suprimarea apetitului, dar și cu stimularea termogenezei (capacitatea organismului de a produce căldura), în urma căreia ia naștere procesul de ardere a caloriilor, după cum relatează publicația Doctorul Zilei.

Ardeii iuți conțin mai multă vitamina C decât portocalele, de exemplu, astfel că atunci când răcim, este bine să consumăm și ardei iute, nu doar ceaiuri și fresh de portocale.

Sursa foto: arhiva EVZ

Beneficiile consumului de ardei iute

Un alt efect benefic al consumului de ardei iute este la ameliorarea durerilor. Datorită conținutului de capsaicină, receptorii durerii sunt inhibați prin inducerea senzatiei de căldură. Consumul de ardei iute contribuie și la atenuarea durerilor provocate de migrene, afecțiuni ale sistemului osos sau ale celui muscular.

În plus, ardeiul iute este folositor pentru reducerea inflamațiilor din organism. Capsaicina suprimă actiunea substantei P8, un neuropeptid secretat de celulele nervoase, asociat cu procesele inflamatoare. Acesta este si motivul pentru care multe produse cu acțiune antiinflamatoare au capsaicina în compoziția lor.

sursa foto. EVZ

Recomandat în dietele de slăbire

Un alt beneficiu este reglarea greutății, tot datorită capsaicinei. Consumul de ardei iute duce la diminuarea apetitului și la stimularea termogenezei. Este vorba despre procesul de încălzire a corpului, care accelerează arderile calorice. Pentru eficiență sporită în lupta cu kilogramele, este recomandat ca adjuvant în diete stabilite de medicul nutriționist.

Ardeiul iute susține sistemul imunitar și ajută organismul să lupte eficient împotriva bolilor. Datorită conținutului bogat în vitamine, minerale, capsaicină și antioxidanți, ardeiul iute susține sistemul imunitar.

Și nu în cele din urmă, consumul de arei iute ajută buna funcționare a sistemului cardiovascular prin reglarea funcțiilor metabolice, a colesterolului și prin îmbunătățirea circulației sângelui. Ardeiul iute ajută la reducerea hipertensiunii și la buna funcționare a inimii.

Ne puteți urmări și pe Google News