Cea mai în vârstă persoană din lume scoate la iveală secretul longevității sale

Cea mai în vârstă persoană din lume scoate la iveală secretul longevității sale sursa: The Sun

Johanna Mazibuko, care locuiește în provincia de nord-vest a Africii de Sud, a sărbătorit miercurea trecută împlinirea de 128 de ani – ceea ce ar fi putut-o face cea mai în vârstă persoană din lume.

Această femeie din Africa de Sud a împlinit 128 de ani săptămâna aceasta și, odată cu ea, este posibil să fi devenit și cea mai în vârstă persoană din lume. Născută într-o fermă de porumb, ea a fost cea mai mare dintre cei 12 frați, dintre care trei trăiesc și astăzi. În ciuda faptului că era analfabetă, ea a declarat pentru News24: „Am trăit atât de bine la ferme. Nu au fost probleme”.

Povestea celei mai bătrâne femei

Deși nu își amintește bine copilăria, își amintește de vremea când a fost o infestarea de lăcuste în ferme. „Au fost unele pe care le puteam prinde și mânca. Era ca și cum ai mânca carne. Le-am prăjit și le-am mâncat așa”. Ea a spus, totuși, că dieta ei când a crescut era în mare parte bazată pe lapte proaspăt și spanac.

Johanna s-a căsătorit cu un bărbat mai în vârstă, pe nume Stawana Mazibuko, la o vârstă pe care nu și-o poate aminti. „Eram căsătorită cu un bărbat mai în vârstă. Prima lui soție murise. Era un bărbat independent. Avea o trăsură de cai și multe vaci. Eu mulgeam vacile și făceam unt de vândut. Acel bărbat m-a tratat foarte bine și m-a făcut să uit de viața dinaintea lui. Nu mi-am dorit nimic."

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a avut șapte copii cu Stawana, dintre care doi sunt în viață astăzi. Pe lângă cei doi copii ai săi, Johanna se mândrește cu aproximativ 50 de nepoți și strănepoți. După căsătorie, Johanna și-a câștigat existența făcând muncă casnică pentru proprietarii de ferme. „Am călcat și am făcut curățenie; oamenii au fost amabili. Aceasta este viața la care vreau să mă întorc. Nu știu de ce am venit la Jouberton pentru că viața este grea aici. Când nu ai bani, suferi. La ferme, trăiam din lucrurile pe care le cultivam. Luam și noi rații. La sfârșitul anului, luam saci de porumb și mergeam să le vindem și să facem bani”.

Femeia care trebuie să intre în cartea recordurilor

Johanna aude mai greu, dar poate vedea foarte bine. Se poate mișca prin casă doar cu ajutorul unui cadru. „Corpul meu este înțepenit. Când merg, merg ca un copil. Când oamenii merg pe străzi, mă uit pe fereastra mea și îmi doresc să pot fi ca ei.” Johanna are o îngrijitoare pe nume Thandiwe Wesinyana, care locuiește cu ea din 2001.  „Nu pot dormi când nu sunt lângă ea. Nici ea nu poate dormi fără mine. Spune că stă lângă fereastră privind la poartă și se întrebă când mă voi întoarce.”

Primarul Matlosana, James Tsolela, a dezvăluit că municipalitatea îi dăruiește o canapea pentru ziua ei. „Am verificat și am făcut cercetări pentru a vedea cine este cel mai în vârstă. Nu putem găsi pe nimeni de vârsta ei. Avem actul ei de identitate care spune asta. Trebuie să încercăm să o înscriem în Cartea Recordurilor Guinness, ca să poată fi onorată în mod corespunzător”, a declarat acesta potrivit Mirror.co.uk.