Seitan, produsul care înlocuiește cu succes carnea. Produsul minune perfect în dietele vegetariene
- Ramona Rotaru
- 20 februarie 2022, 16:39
Un stil de viață vegetarian a devenit un fenomen din ce în ce mai cunoscut în România, însă unele aspecte rămân puse sub semnul întrebării. Specialiștii vin cu explicații pentru cei care vor să renunțe la alimentele de origine animală și le prezintă alternative cu multe beneficii pentru organism. Un astfel de produs este seitanul, carnea vegetariană.
Seitanul este un aliment prezent în mesele vegetarienilor, însă el este un element cheie și în dietele celor care doresc să scape de kilogramele în plus. Acest produs înlocuiește tradiționala carne și este fabricat din gluten vital de grâu. Chiar dacă la prima vedere ai tinde să îl clasifici în categoria produselor nesănătoase, el are multiple beneficii asupra organismului.
Carnea vegetariană are un conținut ridicat de nutrienți și oferă o textură sațioasă la mezeluri. Ea poate fi folosită în diverse mâncăruri, cum ar fi tocănița sau chiar șnițele.
Seitanul înlocuiește cu succes carnea, chiar dacă este un produs fabricat din plante. Acesta conține făină de gluten de grâu vital hidratat și gătit. Acest produs poate fi utilizat în formă pură, gata să fie pus la încălzit sau adăugat în diverse rețete, însă este și un ingredient esențial în prepararea mezelurilor pe bază de plante. El se întâlnește în burgeri hot dog sau felii de mezeluri vegetariene.
Seitanul, mod de preparare
Carnea vegetariană are la bază făină de grâu și apă. Cele două ingrediente se amestecă până când începe să se dezvolte în fire de proteine de gluten. Aluatul obținut astfel se pune la călit, acest proces având rolul de a elimina amidonul. Masa de proteină de gluten rămasă în urma călirii poate fi aromatizată și apoi folosită în diverse mâncărurile ca înlocuitor pentru carnea de origine animală.
Seitanul se găsește și în comerț, așezat cu grijă la raioanele cu produse vegetariene, cum ar fi tofu. De asemenea, puteți utiliza gluten de grâu, care se găsește sub forma unei pudre uscate. În amestec cu apa sau supa de legume, poți obține carne pe bază de plante.
În comparație cu carnea de origine animală, seitanul este mai slab în ceea ce privește conținutul de calorii sau grăsimi, însă are cantitatea necesară de proteine. De asemenea, produsul pe bază de plante conține și carbohidrați, pe care unele sortimente de carne nu le conțin.
Conținut caloric: