Certificatul verde COVID-19 a fost RESPINS în Senat. „Să câștige o bucată de pâine!”/ „Ne-a luat Dumnezeu mințile?” LIVE TEXT
- Sabina Popescu
- 27 octombrie 2021, 13:56
Inițiativa legislativă PNL-UDMR prin care se propune obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă, atât la stat, cât și la privat a fost respinsă în Senatul României cu un număr de voturi extrem de restrâns!
UPDATE 15: Proiectul legislativ 454/2021 privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă va ajunge, cel mai probabil săptămâna viitoare, la Camera Deputaților, unde va fi dezbătut în procedură de urgență.
UPDATE 14: Proiectul de lege 454/2021 privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă a fost respins, miercuri, 27 octombrie, de Senatul României. Inițiativa a fost votată de 67 de senatori. Ar fi fost nevoie de doar încă 2 voturi ca proiectul să treacă.
UPDATE 13: Câteva zeci de persoane protestează în fața Parlamentului României împotriva adoptării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă. Românii susțin că documentul este unul neconstituțional și forțează vaccinarea populației. Intențiile guvernanților ridică, astfel, multe întrebări, susțin protestatarii.
UPDATE 12: Senatorii prezenți în Parlament au votat astfel: 48 voturi PENTRU, 46 voturi ÎMPOTRIVĂ, 0 ABȚINERI.
Nu se știe, momentan, dacă proiectul de lege 454/2021 a trecut de Senat. Se așteaptă rezultatele voturilor telefonice. Dacă inițiativa legislativă trece, aceasta trebuie să fie adoptată și de Camera Deputaților, care poate veni cu completări.
UPDATE 12: Proiectul legislativ a intrat la vot. AUR a cerut vot nominal, ca să știe românii „pe cine să nu mai voteze”. Anca Dragu a precizat că modalitatea de vot a fost deja stabilită. Deputații au fost solicitați să părăsească sala pe durata exercitării dreptului la vot al senatorilor.
Vaccinul anti-COVID-19 nu vindecă, acuză AUR
UPDATE 11: „Vaccinul ăsta nu vindecă! Producătorii acestor vaccinuri spun că sunt experimentale! Din acest motiv, nu își asumă răspunderea”, a acuzat Claudiu Târziu. „Nu mă contraziceți pentru că vă contrazice realitatea. Cine spune că mint, să învețe să citească. Ați mai spus dvs o dată că mint și v-am arătat că nu mint niciodată.
Discriminarea prin certificatul verde trebuie oprită. De aceea, propunem să votați împotriva raportului de respingerea de la comisiile raportoare. Votați împotriva discriminării”, a mai adăugat senatorul AUR.
Restrângerea drepturilor nu se referă la substanță, ci la intensitate
UPDATE 10: Iulia Scântei, președinta Comisiei Juridice, PNL: „Astăzi este despre cum să trecem cât mai mulți în picioare, să ajungem la finalul pandemiei. Ce trebuie să facă Parlamentul într-o astfel de situație? Este vorba de mandatul și îndrumarea pe care ne-a dat-o chiar Comisia de la Veneția prin care s-a spus că toate Guvernele pot să ia măsuri pentru gestionarea pandemiilor și prin restricționare pentru o perioadă limitată. O lege organică vom vota astăzi.”
Iulia Scântei a precizat că restrângerea drepturilor se referă la grad și la intensitate, nu la substanță. Din sala Parlamentului se aud replici acide. „Vă rog să faceți liniște”, a subliniat Anca Dragu.
PSD va vota împotriva certificatului verde COVID-19 la locul de muncă
UPDATE 9: Streinu Cercel: „Votăm ca lumea să se vaccineze, vaccinul este sigur și nu pune probleme, dar în același timp suntem într-o criză sanitară. Legea de astăzi va avea consecințe, anume: dacă lumea va refuza să-și facă test pentru că nu va avea bani - de la companii de apă, la cei care strâng gunoiul - cu ce ne vom trezi? Simplu, cu gunoaie pe străzi pentru că vor fi dați afară, fără apă potabilă etc etc. Nu mai vorbesc de polițiști, pompieri. Instituțiile acestea sunt strategice pentru combaterea unei pandemii. Nu cumva este o fractură de logică? Chiar ne-a luat Dumnezeu mințile și nu mai înțelegem nimic? Eu am propus să stăm la masă și să discutăm.”
UPDATE 8: Din sală se aud replici și acuzații. Anca Dragu: „În sală sunt niște reguli după care vorbim! Nu v-am dat cuvântul. (...) Vorbiți la televizor”.
USR acuză dezinformarea
UPDATE 7: „Putem avea păreri diferite, dar haideți să nu dezinformăm! O cauză a acestei situații grave în care ne aflăm este tocmai fake-news-ul”, s-a exprimat un reprezentant al USR.
„Karma va funcționa și acum!”
UPDATE 6: „Nevinovații sunt pedepsiți, sunt puși la zid și trași la răspundere. UE a spus că acest certificat verde se utilizează DOAR între state și pentru a facilita transportul de medicamente. Nu la locul de muncă! Este un atentat la siguranța națională și împotriva românilor! Nu ați făcut niciun fel de dezbatere cu medici! Nu am văzut așa ceva. Nu am văzut medicamente, mărirea paturilor ATI în spitale, nici modernizarea spitalelor în ultimii 31 de ani, lucruri elimentare pentru a ajunge la impunerea certificatului verde. Din impotența dvs, vă răzbunați pe români”, a acuzat o senatoare AUR.
„Avem nevoie de doctori care să opereze și noi mergem să-u vaccinăm pe ăia care nu s-au îmbolnăvit? Spuneți-i lui Chițac să repare spitalul! Nu este niciun șantier, nu e nimic, nu se face nimic, dar puneți beculețe de Crăciun. Cereți ajutor AUR, că o să venim cu sape și mături să vă ajutăm”, a acuzat un alt reprezentat al aceluiași partid.
UPDATE 5: Daniel Fenechiu, PNL: „Nu facem teste, nu facem experimente. Pur și simplu luăm măsuri pentru sănătatea oamenilor. PNL va susține acest proiect de lege. Dacă poate fi îmbunătățit, se va întâmpla în Camera Deputaților. Acest certificat verde este un prim pas foarte important. Veți vedea când vor dispărea aceste manipulări ordinare pe care unii colegi le fac.”
UPDATE 5: Diana Șoșoacă a făcut la rândul său, mai multe acuzații referitoare la încălcarea Constituției. În cele din urmă, microfonul acesteia a fost tăiat întrucât timpul de exprimare i-a expirat.
UPDATE 4: Senator USR: „Chiar nu e momentul să fim divizați. Eu zic că în pandemie suntem împreună, și în România, și în Parlament. Noi facem aici circ, vorbim despre vaccin experimental. Peste 500 de decese doar în ultimele 24 de ore. Constitutia constata dreptul la sanatate. Suntem in Parlamentul României să facem legi pentru români”.
Scandal de zile mari în Parlament
UPDATE 3: Senatorii AUR fac gălăgie în sală. Aceștia acuză impunerea certificatului verde COVID-19 la locul de muncă pe baza unui „vaccin experimental”.
UPDATE 2: Preşedintele Comisiei de sănătate, Adrian Streinu-Cercel, a semnalat că situația românilor care au trecut prin boală asimptomatică nu este reglementată în proiectul legislativ.
UPDATE 1: Sorin Mateescu a precizat că proiectul legislativ în cauză îngrădește dreptul la muncă a românilor. De asemenea, senatorul AUR susține că testele trebuie să fie suportate de bugetul de stat.
Știre inițială: În Parlamentul României, senatorii dezbat, miercuri, 27 octombrie, proiectul de lege prin care se condiționează prestarea activității la locul de muncă de certificatul verde COVID-19. Potrivit inițiatorilor de la PNL și UDMR, angajații trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).
Certificatul verde COVID-19 poate deveni obligatoriu și la locul de muncă. Astfel, în toate instituțiile publice, companii și regii de la stat, angajatorii ar putea fi puși în situația de a solicita prezentarea certificatului verde COVID-19 angajaților care doresc să continue să presteze activitate la compania în cauză. De altfel, în ceea ce privește mediul privat, măsura se va aplica la locurile de muncă unde își desfășoară activitatea mai mult de 50 de salariați simultan.
Ce se întâmplă cu angajații care refuză să prezinte dovada vaccinării
Codul QR cu ajutorul căruia se verifică certificatul verde COVID-19 este scanat cu aplicația mobilă Check DCC. Dacă nu prezintă documentul la locul de muncă, angajații riscă să fie concediați.
Inițial, șeful instituției publice sau, după caz, patronul firmei private poate decide suspendarea dreptului la muncă pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit proiectului legislativ. În cazul în care salariatul decide să facă dovada certificatului verde, măsura de suspendare se va ridica.
Dacă perioada de 30 de zile expiră, iar salariatul tot nu prezintă certificat verde COVID-19, în cazul instituțiilor de stat, contractul de muncă încetează. La privat, angajatorul poate dispune ruperea contractului de muncă sau prelungirea suspendării.
Ce poate să facă salariatul pentru a nu fi concediat
La stat:
- vaccinarea cu prima doză – până la eliberarea certificatului verde, vor fi decontate testele (PCR, antigen);
- vor fi decontate testele pentru cei care nu pot să se vaccineze din motive medicale.
La privat:
- vaccinarea cu prima doză;
- angajatorul decide dacă dorește sau nu să deconteze testele COVID-19 până la eliberarea certificatului verde;
- angajatorul decide dacă dorește sau nu să deconteze testele COVID-19 pentru cei care nu pot să se vaccineze din motive medicale.
Măsura se aplică și pentru guvernanți
Ulterior, dacă inițiativa se va concretiza în lege, aceasta se va aplica inclusiv politicienilor de la conducere.
„Dispoziţiile (...) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, se arată în amendamentele adoptate de Comisia Juridică și Comisia de Sănătate, marți.
Iulia Scântei, președinte al Comisiei Juridice, susține și că vizitatorii acestor instituții trebuie să prezinte certificatul verde COVID-19.
„Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice, de membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului, de persoanele care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, de persoanele fizice - furnizori de servicii medicale, de dispozitive şi de medicamente. Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni ce reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează cu suportarea costurilor de către angajator. Pentru unităţile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora”, se mai arată în propunerea legislativă amendată în comisiile de specialitate ale Senatului.