Certificatul verde, obligatoriu la locul de muncă! S-a propus o lege dură pentru milioane de angajați din România

Certificatul verde, obligatoriu la locul de muncă! S-a propus o lege dură pentru milioane de angajați din România Sursa: arhiva EvZ

Pentru a putea opri recrudescența pandemiei de coronavirus, oficialii Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) au adoptat vineri o hotărâre prin care propune ca angajații care lucrează la stat și cei care lucrează în clădiri de birouri private să poată avea acces la locul de muncă doar cu Certificatul verde. Asta presupune fie vaccinarea împotriva Covid-19, fie trecerea prin boală în ultimele 180 de zile, fie testarea. Reamintim că Curtea Constituțională a decis că o astfel de restrângere a unui drept se poate face doar prin lege, nu prin ordonanță de urgență sau hotărâre de guvern.

Mai simplu spus, CNSU cere o lege clară pentru ca angajații la stat sau în clădiri de birouri private să poată veni la locul de muncă doar dacă au Certificatul verde. Această măsură a fost deja luată în Franța, Italia sau Germania.

Mai departe, pentru ca această măsură să fie valabilă și în România, este nevoie de o lege votată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Așa cum se știe, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că la această măsură se poate ajunge doar prin lege, nu prin ordonanță de urgență sau hotărâre de guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amintim că reprezentanții CNSU au aprobat vineri o nouă hotărâre privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionarii riscului de sănătate publică cauzat de numărul mare de infectări cu SARS-CoV-2. Printre ele, instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise şi deschise.

Masca de protecție va fi obligatorie și la muncă

De asemenea, masca de protecție va fi obligatorie și la locul de muncă, dar şi în mijloacele de transport în comun. Totodată, HCNSU nr. 91 mai propune interzicerea pentru 30 zile a circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei între 22:00-05:00, cu anumite excepţii.

A mai fost propusă interzicerea pentru 30 zile a desfăşurării activităţii operatorilor economici care activează în domeniul comerţului/prestărilor de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, între 21:00-05:00.

masca protectie obligatorie aer liber

sursa: pixabay.com

 

În ceea ce privește activitatea restaurantelor și a cafenelelor în interiorul clădirilor şi la terase, trebuie spus că urmează să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, între 05:00-21:00.

Adio, cluburi și discoteci!

HCNSU 91 prevede interzicerea activităţii în baruri, cluburi şi discoteci pentru o perioadă de 30 zile. La fel va fi şi cu organizarea şi desfăşurarea evenimentelor private: nunţi, botezuri, mese festive, concerte şi spectacole. A fost propusă și interzicerea participării spectatorilor la competiţiile sportive.

O altă măsură propusă de CNSU vizează accesul la toate activităţile şi evenimentele organizate în perioada de 30 de zile. El va fi permis doar persoanelor vaccinate împotriva Covid-19 sau trecute prin boală.

Se mare are în vedere organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi. Altfel, CNSU propune abilitarea Ministerul Educaţiei în vederea emiterii unui ordin de ministru privind modificarea structurii anului şcolar 2021-2022.