Alertă. Masca redevine obligatorie în spațiile publice. Măsura intră în vigoare de astăzi. Care sunt excepțiile
- Ionel Sclavone
- 6 octombrie 2021, 14:03
Purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise, în localităţile în care incidenţa cazurilor de COVID-19 este peste 6 la mia de locuitori.
Un ordin comun, semnat de miniştrii Sănătăţii şi al Afacerilor Interne, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, reglementează purtarea măștii în spațiile publice. Informația a fost transmisă presei printr-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
Conform comunicatului, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat actul normativ pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020. Acesta stabilește instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor. Este vorba despre măsuri pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.
„Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise. Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătății.
Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.
Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.
Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.
Potrivit sursei citate, ordinul comun va fi publicat în cursul zilei de astăzi în Monitorul Oficial și va intra în vigoare imediat, iar masca va deveni obligatorie.
Incidența se apropie de 11 la mie în București
În București, incidența COVID a ajuns, miercuri, 6 octombrie, la 10,93 la mia de locuitori, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Cea mai mare rată de infectare este în sectorul 1, unde se apropie de pragul de 12 la mie. Cea mai scăzută incidență este în sectorul 3 - 8,96 la mie.
Este o creștere față de ziua precedentă, la nivelul Capitalei, de la 10,31 la mia de locuitori.
Noi restricții în Municipiul București
În urma unei hotărâri a Comitetului Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă, în prezent masca de protecție sanitară e obligatorie în spațiile publice aglomerate. Este vorba de piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Carantina de noapte va intra în vigoare, între 20:00 și 5:00, pentru persoanele nevaccinate. Cei vaccinați sau trecuți prin boală nu au nevoie de declarație.
Restaurantele și cinematografele vor fi deschise la jumătate din capacitate pentru vaccinați și trecuți prin boală. Evenimentele private (nunți, botezuri) se vor desfășura la jumatate din capacitate (cel mult 200 de persoane), pentru vaccinați și cei trecuți prin boală. Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă.
Sălile de sport vor fi deschise la jumatate din capacitate pentru vaccinați și cei trecuți prin boală.
Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună și sunt vaccinate sau trecute prin boală. Magazinele se închid la ora 22:00.