Epicentrul pandemiei în România! S-a cerut ajutor internațional: „Se moare pe capete”

Epicentrul pandemiei în România! S-a cerut ajutor internațional: „Se moare pe capete”

Situația în județul Sibiu devine alarmantă, cu o incidență a ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 8,32 la mia de locuitori. Ca soluție extremă, s-a apelat la ajutorul comisarului european pe sănătate.

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a cerut, luni, ajutorul comisarului european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, pentru sprijinirea pacienţilor COVID-19 din Sibiu. Acesta este judeţul cu cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 din România, potrivit raportării transmise, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică.

Acesta a precizat, pentru Agerpres, că i-a scris în urmă cu câteva zile şi ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, ca să activeze mecanismele europene pentru transferul pacienţilor COVID-19.

„La noi se moare pe capete”

"I-am scris miercuri ministrului Sănătăţii să-l implor să activeze mecanismele europene pe care le are la dispoziţie. Vorbim de: transfer intraeuropean de pacienţi acolo unde se lucrează la capacitate maximă. Nu e posibil ca pacienţi din Belgia să fie transferaţi în Germania şi la noi să se moară pe capete pentru că ne este ruşine să cerem sau suntem incompetenţi să o facem.

Azi am luat legătura cu comisarul european pe sănătate pe o problemă şi mai gravă: staţia de oxigen, de care spitalul judeţean are mare nevoie. UE are un mecanism de schimb de dotări - EU Clearing House. Şi noi trebuie să obţinem aceste dotări cu ajutorul unui spital din Europa, de aproape, aşa încât să ajungă la timp la bolnavi. Mă voi ţine de aceste demersuri şi oameni ca scaiul, pentru că este în joc cea mai mare dramă din istoria recentă a Sibiului", a precizat europarlamentarul sibian.

Ştefănuţă (USR-PLUS) este membru în comisia de Sănătate publică şi Mediu a Parlamentului European.

Medicii cer urgent o stație de oxigen Medicii din Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Sibiu solicită o staţie de oxigen de urgenţă, pentru a asigura oxigenul necesar pacienţilor COVID-19. Unitatea deţine o singură staţie de oxigen, care nu face faţă la numărul în creștere galopantă de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Conducerea spitalului şi cea a Consiliului Judeţean speră ca marţi să ajungă la Sibiu staţia nouă de oxigen, care este închiriată de la o firmă care o importă din Turcia, a precizat zilele trecute, directorul unităţii medicale, Liliana Coldea. În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu sunt trataţi, zilnic, cei mai mulţi bolnavi COVID-19 din tot judeţul. În tot județul a fost instituită carantina, începând de luni dimineață, ora 5.

 

Ne puteți urmări și pe Google News