Declarația premierului care dă fiori. Va urma ’chemarea la oaste’?

Declarația premierului care dă fiori. Va urma ’chemarea la oaste’?

Premierul Ludovic Orban și-a exprimat, joi, la începutul ședinței de Guvern, „presimțirea”, dar și îngrijorarea că România se află în pragul unui blocaj la nivelul personalului medical din secțiile de terapie intensivă.

Premierul cheamă medicii rezidenți în prima linie, pe fondul unui blocaj iminent în lupta conta pandemiei de coronavirus. Ludovic Orban i-a cerut joi ministrului Sănătății să ia în calcul la modul cel mai serios rezidenții care s-au specializat în disciplina terapiei intensive.

Intrare rapidă în câmpul muncii

”Trebuie să urmărim, că dau examenul cei care termină Rezidențiatul și, practic, orice fel de medic care ia examenul la finalul Rezidențiatului și în disciplinele căutate, pentru terapie intensivă, trebuie imediat utilizat, așa cum am utilizat și rezidenții. Presimt că din punct de vedere tehnic, al pregătirii de paturi dotate cu tot ce e necesar putem să creștem capacitatea, dar presimt că tindem să atingem un blocaj privitor la numărul de cadre medicale”, a explicat premierul.

Triaj mai bun la ATI 

Orban a oferit și detalii despre rolul precis în care îi vede pe rezidenți în cadrul secțiilor ATI.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu trebuie să intre în ATI oricine. Există această tendință de a interna în secții de terapie intensivă bolnavi care nu necesită neapărat terapie intensivă și atunci trebuie să existe saloanele intermediare în care se monitorizează mai atent evoluția stării de sănătate, dar nu necesită neapărat internarea în secția de terapie intensivă”, a  ai precizat Ludovic Orban.

„Suntem ca un Sisif”

Îngrijorarea premierului are motive întemeiate, căci există tot mai multe mărturii că, în spitalele speciale Covid din ţară, medicii şi asistenţii sunt extenuaţi. De la începutul pandemiei, lucrează continuu, fără concedii sau zile libere, fiind deseori la limita epuizării. Cu toţii se gândesc că,  din nefericire, lunile care vor urma vor fi, probabil, şi mai grele decât cele pe care le-au trăit până acum, provocate de o criză care se întâlnește o dată la un secol.

”Suntem ca un Sisif, peste care riscă să se prăbușească un bolovan mare”, spun medicii ajunși la epuizare, informează un material Pro TV difuzat joi, ziua în care România a depășit pragul psihologic de peste 3.000 de noi infecții și 607 pacienți internați pe secțiile de terapie intensivă.