Cresc ratele la creditele în lei. De când vor plăti mai mult românii cu credite
- Bianca Ion
- 29 septembrie 2024, 07:03
Ratele în lei ale românilor vor crește toamna aceasta, odată cu noul IRCC, care se va anunța luni, 30 septembrie. Iată când vor crește creditele românilor și cât vor scoate în plus din buzunare.
Cresc ratele în lei ale românilor. De când vor plăti în plus cei care au credite
În ceea ce privește ratele la creditele ipotecare, se anticipează o ușoară creștere începând cu 1 octombrie 2024. Comparativ cu ratele plătite în 2022, acestea au crescut de la 1.418 lei la 2.304 lei până în prezent. Modificarea este influențată de noul IRCC, care va fi anunțat pe 30 septembrie și va fi aplicat de la 1 octombrie 2024 până la sfârșitul anului.
Noul IRCC, estimat la 5,99%, va înlocui actualul nivel de 5,86%. De-a lungul anului 2024, IRCC a variat între 5,97% în primul trimestru și 5,90% în al doilea trimestru, reflectând o evoluție ușor fluctuantă, dar fără schimbări majore. Această „evoluție în dinți de fierăstrău”, așa cum a fost descrisă de guvernatorul BNR, face ca ratele la creditele ipotecare legate de IRCC să nu înregistreze modificări drastice.
Creșterea ratei IRCC la 5,99% va genera o majorare modestă a ratelor pentru credite, de aproximativ 4-5 lei pentru un împrumut de 300.000 de lei pe 30 de ani. Cu toate acestea, impactul total în timp este mai semnificativ, deoarece ratele pentru un astfel de credit au crescut cu aproape 1.000 de lei din 2022 până în prezent, o evoluție considerabilă, mai ales în contextul inflației ridicate.
Această creștere aduce ratele la niveluri similare cu cele din primul trimestru al anului 2024, când IRCC era de 5,97%. Deși diferența față de noul IRCC de 5,99% este minoră, presiunea cumulată asupra bugetelor românilor care au credite ipotecare se resimte, în special pe fondul costurilor de trai în continuă creștere.
Ratele la creditele cu dobândă fixă se mențin
În contrast, un credit ipotecar cu dobândă fixă a înregistrat fluctuații mult mai reduse, deoarece ratele sunt stabilite în momentul acordării creditului. În prezent, diferența dintre un credit cu dobândă fixă și unul cu dobândă variabilă legată de IRCC este semnificativă: rata pentru un credit cu dobândă fixă este de 1.789 lei, comparativ cu 2.304 lei pentru cel cu dobândă variabilă.
„În urma evoluției IRCC din ultimii doi ani și într-un context în care dobânzile fixe sunt mult sub nivelul celor variabile, tot mai mulți debitori au ales o finanțare sau o refinanțare a unui credit existent printr-un credit cu dobândă fixă, astfel încât peste 90% din totalul creditelor ipotecare nou acordate în acest an sunt cu dobândă fixă potrivit estimărilor noastre. Media dobânzilor variabile este de 8,48%, în timp ce media pe segmentul dobânzilor fixe pentru creditele acordate în 2024 este situată la valoarea de 5,95%. Având în vedere diferența de dobândă de peste 2,5%, toți cei cu credite cu dobânzi variabile ar trebui să opteze – sau să fi optat deja – pentru o finanțare cu dobândă fixă”, spune Laurentiu Bogdan, product development manager ipotecare.ro
Cum se calculează IRCC
IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru. IRCC trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau în considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
În schimb, ROBOR la 3 și 6 luni, în funcție de care se stabilește dobânda pentru creditele ipotecare luate înainte de 2019 a ajuns la 5,55%, respectiv 5,61%, ambele sub nivelul IRCC din acest moment.