Din nou, poezie la BAC-ul repetenților

Din nou, poezie la BAC-ul repetenților

Absolvenții care au sperat că subiectele date, ieri, la Limba română vor fi mai ușoare decât în vară s-au înșelat. Dificultatea a fost similară, iar poezia i-a pus, din nou, în dificultate pe elevi.

Jale mare, ieri, după prima probă scrisă de la Bacalaureatul din toamnă. Aproape 40.000 de candidați s-au înscris pentru susținerea examenului de Limba română, mulți dintre ei mizând pe subiecte mai ușoare decât în sesiunea din vară.

Surpriza a fost maximă pentru că nu numai că subiectele nu au fost mai ușoare, dar n-au scăpat nici măcar de poezie la punctul al III-lea de pe biletele de examen.

La profilul real și tehnologic, absolvenții au primit la primul subiect un fragment din romanul „Rusoaica” de Gib Mihăescu, autor care a fost prezent și pe biletele din vară, dar la profilul uman. Tinerii trebuiau să rezolve nouă cerințe care vizau cunoştinţele de vocabular, de teorie literară, precum şi capacitatea lor de a înţelege şi de a interpreta un text literar.

La subiectul al doilea, au avut de redactat un eseu de tip argumentativ despre importanţa regulilor într-un domeniu de activitate. Ultimul subiect de pe bilet le cerea să scrie un eseu despre viziunea despre lume reflectată într-o poezie a lui Bacovia.

„Credeam că nu o să ne mai dea”

Tinerii care au susținut, ieri, Bac-ul la Limba română la centrul de examen de la Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu” au ieșit din clase nemulțumiți. „Ne aşteptam să ne pice orice, dar nu poezie, nici nu am citit. Credeam că nu o să ne mai dea după ce a picat în vară tot poezie”, a declarat revoltată Crăciun Bianca, una dintre absolventele Liceului de Poştă şi Telecomunicaţii “Gh Airinei”.

Absolvenții din București au declarat că Bacovia nu se numără printre poeții lor preferați, motiv pentru care nu și-au mai bătut capul să-i citească poeziile. Însă, nu consideră că eșecul de la examen li se datorează. „Bacovia a fost super plicitistor“, s-au scuzat unii dintre candidaţi.

A dat de două ori și tot mai încearcă

Simona Alecu face parte dintre cei 9.475 de absolvenţi care s-au înscris din promoţiile anilor trecuți. A terminat liceul în urmă cu doi ani, dar nu a reușit să treacă de hopul examenului de maturitate și nu sunt șanse ca această realitate să se schimbe pentru că Bacovia nu s-a numărat printre poeții pe care a apucat să-i studieze. „În vară profesorii ne-au spus că trebuie să ne axăm pe proză și ne-a picat Eminescu, normal că nu m-am descurcat “, susţine tânăra. Întrebată ce i-ar fi plăcut să-i pice, tânăra a mărturisit că nuvela sau romanul ar fi ajutat-o mai mult să promoveze temutul examen.

„Simbolistica lui Bacovia este destul de dificilă pentru elevi, mai ales că ei citesc foarte puțină poezie. Elevii mei cu care am făcut pregătire toată vara au ieșit foarte dezamăgiți de la examen. Nu au niciun chef de a învăța, nici măcar dacă le dai mură în gură”, a spus Alexandra Turcu, una dintre profesoarele de limbă română din Pitești Argeș.

La profilul uman, primul subiect a fost din romanul „Lydda”, de Duiliu Zamfirescu, pe baza căruia trebuiau să rezolve nouă cerințe, iar la subiectul al treilea poezia postbelică.

În sesiunea de vară a Bacalaureatului, rata de promovare la nivel naţional a fost de 60,65%, mai mare cu 4,25 puncte procentuale decât în 2013. Județele cu cei mai mulți promovați au fost Brăila, Cluj şi Iaşi, iar cei mai puțini, Ilfov, Giurgiu şi Teleorman.

Calendarul Bac-ului de toamnă

  • 26 august - examenul la Limba și literatura maternă
  • 27 august - proba obligatorie a profilului
  • 29 august - proba la alegere a profilului și specializării
  • 1 septembrie – afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor
  • 2-3 septembrie – soluționarea contestațiilor
  • 4 septembrie – afișarea rezultatelor finale

Ne puteți urmări și pe Google News