IGSU nu transmite avertizări RO-Alert în caz de cutremur. Explicațiile luI Raed Arafat

IGSU nu transmite avertizări RO-Alert în caz de cutremur. Explicațiile luI Raed Arafat RO-Alert. Sursa foto: Arhiva EVZ

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat de ce nu sunt emise avertizări RO-Alert pentru cutremure. Timpul între mesaj și seism este foarte scurt, iar un astfel de mesaj ar provoca mai multă panică.

Avertizările în caz de cutremur pot fi folositoare doar pentru ca cei atenționați să întrerupă gazele și electricitatea. Astfel, ar fi evitate potențialele accidente.

Raed Arafat despre mesajele RO-Alert

Șeful DSU a explicat de ce mesajele de avertizare în caz de cutremur nu sunt transmise către populație. IGSU nu transmite astfel de avertizări, a precizat Raed Arafat, pentru a nu provoca panică în rândul populației. După tragedia din 1977, frica de cutremur este una dintre cele mai adânc înrădăcinate în societatea românească.

O alertă de cutremur ar fi emisă doar cu câteva zeci de secunde înainte ca seismul să se producă. Or, cetățenii ar putea reacționa necontrolat și ar crește riscurile de pericol. Timpul este prea scurt pentru a-și părăsi locuințele și pentru a se proteja, mai ales în cazul celor care locuiesc în clădiri de apartamente.

„Ar fi timpul foarte scurt ca să facă ceva, ci mai degrabă ar induce panică și ar fi toți coborâți în casa scărilor. Deci nu se dă până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii să primească RO-Alert și să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. În acest moment, nu este posibil. Ai câteva secunde înainte, dar ai mesajul și e panică”, a explicat Raed Arafat.

Arafat

Raed Arafat / Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum ar ajuta un astfel de mesaj

Un astfel de mesaj, a precizat Raed Arafat ar fi util doar dacă cei care îl primesc ar lua măsuri să întrerupă gazul și furnizarea de energie. Dar pentru a obține astfel de rezultate este nevoie de campanii de educație a populației. Astfel, a precizat șeful DSU, oamenii ar trebui să realizeze să facă aceste lucruri imediat ce primesc mesajul, în câteva secunde. Or, pentru așa ceva este nevoie de pregătire.

„Alertele la cutremur ar merge foarte bine pentru întreruperea gazului, furnizării cu energie electrică, dar aici trebuie să înveți populația să înțeleagă că îți dau mesaj și ai câteva secunde să întrerupi gazul, curentul. Este nevoie de pregătire, să ajungi la nivelul la care să dai mesaj” a mai spus șeful DSU.

Mai mult, a arătat Arafat există și riscul ca mesajul să ajungă la beneficiar după ce cutremurul a început deja. Plus că apar și alte probleme. Dacă cineva nu simte seismul, ar putea crede că mesajul este fals, iar cu altă ocazie, când pericolul ar fi real, n-ar mai reacționa. Drept urmare, a spus Raed Arafat, aceste aspecte trebuie clarificate și analizate din timp.

„Plus, este riscul, și asta se întâmplă, să primești mesajul că vine cutremurul când cutremurul a început, este riscul să primești mesajul la o secundă, două înainte, e riscul să nu îl simți, și atunci o să spui că mi-ați dat mesaj fals. Astea toate sunt riscuri care trebuie analizate”, a precizat șeful DSU.

Raed Arafat despre alte sisteme de avertizare

Șeful DSU a declarat că din cunoștințele sale nu există prea multe state care să aibă un astfel de sistem de avertizare la cutremur. El a precizat că un astfel de sistem funcționează în Mexic, însă cu minusurile pe care le-a pomenit deja. Raed Arafat a precizat că a trecut printr-o astfel de experiență și nu a fost utilă. Avertizarea a ajuns prea târziu, astfel că evacuarea nu a mai fost posibilă.

„Nu știu de țări care dau astfel de mesaje decât dacă intervalul între senzor și locul unde apare efectul este lung.  cum se întâmplă în Mexic, unde am fost, și există acolo un minut, un minut și ceva, dar fiind în hotel am primit mesaj că vine cutremurul, să evacuăm, eram la etajul 8 și nu au trecut câteva secunde și a început cutremurul”, a relatat șeful DSU.

Î acest context, Raed Arafat a precizat că este interzisă evacuarea în timpul unui cutremur. Multe accidente soldate cu vieți omenești se produc tocmai din cauză că cetățenii nu știu ce au de făcut și încearcă să fugă din casă.

„Unde să evacuăm? Nu e voie să evacuezi dacă a început cutremurul. Există foarte multe discuții pe acest aspect și vor continua până se va găsi o soluție și un standard de abordare unitar pentru toată lumea”, a mai spus Raed Arafat.

harta cutremur

Harta cutremur Sursa foto: captura

Aplicații care avertizează în caz de cutremur

Mai multe aplicații disponibile pe internet pot avertiza utilizatorii cu privire la producerea unui cutremur. Chiar dacă Raed Arafat consideră că nu sunt tocmai utile, acestea pot fi descărcate și instalate pe dispozitivele telefonice. Alertele sunt emise cu aproximativ 25 de secunde înainte de seism, astfel este cam greu ca beneficiarul să evacueze locuința. În schimb, dacă își amenajează un spațiu de protecție în locuință, se poate adăposti.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și Google pun la dispoziția românilor astfel de aplicații. Institutul are două conturi dedicate, unul pe Telegram și altul pe Twitter, la care oricine se poate abona. De aici pot fi primite alerte pe telefon în cazul cutremurelor produse în Vrancea.

De asemenea, românii care au telefoane cu sistem Android pot primi o alertă de cutremur de pe serviciul gratuit Android Earthquake Alerts. Pentru a avea acces la acest serviciu cei interesați trebuie să intre în setările telefonului, la secțiunea „siguranță și urgențe” , să aleagă „alertă cutremur” și să bifeze căsuța „primiri alerte”