Raed Arafat a explicat de ce nu se emit mesaje RO ALERT în caz de cutremure: „Nu mai ascultați de prezicători”

Raed Arafat a explicat de ce nu se emit mesaje RO ALERT în caz de cutremure: „Nu mai ascultați de prezicători” Sursa foto: Gov.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doctorul Raed Arafat, a explicat de ce românii nu primesc mesaje de alertă, prin sistemul național 112, în caz de cutremure.

Arafat susține că astfel de mesaje, în caz de cutremure sau alte calamități naturale de mari proporții, nu ar face altceva decât să crească gradul de panică al populației.

Aceste mesaje de alertă vor fi emise doar atunci când autoritățile au de comunicat ceva foarte important, unui număr cât mare de persoane.

”În primul rând, mesaje Ro-Alert nu se dau înainte de cutremur, iar după cutremur se dau numai dacă avem de dat indicaţii, dacă sunt efecte grave şi unde trebuie transmis anumite informaţii populaţiei în regim de urgenţă. Altfel, a doua sursă de informare rămâne aplicaţia DSU, pe care vă sfătuim să o descărcaţi, sau portalul Fii pregătit”, a spus Arafat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii trebuie să rămână calmi

Calmul este principala armă a unui om surprins de un cutremur la locul de muncă sau acasă.

Din acest motiv, mai susține Arafat, oamenii trebuie să rămână calmi, și să aplice ceea ce au învățat la școală sau la locurile de muncă, despre reacția în cazul unui seism.

”Este normal să apară un moment de panică şi un moment în care toată lumea vorbeşte despre al doilea cutremur. Panica este cauzată fie pentru că oamenii văd sau simt cutremurul în zona în care nu sunt obişnuiţi, poate, dar ea poate duce la greşeli de comportament şi la probleme mult mai mari dacă oamenii nu se pregătesc şi nu înţeleg cum să reacţioneze. În timpul cutremurului, panica este posibil să fie ucigătoare, motiv pentru care revin cu instrucţiunile pe care le-am dat de mai multe ori la nivelul IGSU privind cutremurul”, a mai spus Raed Arafat.

Sfaturi utile în caz de cutremur

De multe ori, oamenii mor nu din cauza cutremurului propriu zis, ci din cauza panicii, când se calcă în picioare spre ieșire, sau chiar de mobilierul din casă, sau de la birou, care nu este ancorat corespunzător.

Este foarte important ca acest mobilier să fie asigurat de pereții casei sau a clădirii unde ne desfășurăm activitatea. Chiar dacă imobilul nu se prăbușește în caz de cutremur, este foarte posibil ca un dulap neancorat sau un alt cort de mobilier să ne rănească grav, în cădere.

Nu mai credeți în prezicători

Șeful ISU a mai spus că apar tot felul de prezicători care pretind că ”mâine va fi un cutremur și mai mare”, fapt ce amplifică sentimentul de panica în rândul românilor.

În ultima sută de ani, nimeni nu a ghicit data exactă la care va avea loc un cutremur, nici chiar cele mai dotate de laboratoare de seismologie din lume.

”Multe persoane o să apară – şi am avut deja o situaţie la Constanţa – care o să prezică că urmează alte cutremure, că fiţi atenţi, că mâine, poimâine... Vă rog foarte mult, gândiţi-vă în mod înţelept ... Când vom vedea pe cineva care primeşte premiul Nobel pentru faptul că poate prezice înainte un cutremur, înseamnă că persoana respectivă are dreptate şi toate ţările lumii o să aplaude”, a mai spus Raed Arafat, la o conferință de presă, după cutremurul care a avut loc, marți, în zona Târgu Jiu.