Aplicațiile care te avertizează în caz de cutremur. Cât de utile sunt, de fapt

Aplicațiile care te avertizează în caz de cutremur. Cât de utile sunt, de fapt Este posibil ca telefonul dvs. să vă asculte în secret. Sursa: arhiva EVZ

Mai multe aplicații pot avertiza utilizatorii cu privire la producerea unui cutremur. Alertele sunt trimise cu 25 de secunde înainte de seism, astfel că ați avea timp să vă puneți la adăpost.

Până în acest moment nu a fost dezvoltată tehnologia necesară care să depisteze din timp producerea unui cutremur. Există însă aplicații care ne pot avertiza cu 25 de secunde înainte de producerea unui seism, timp suficient pentru a ne putea pune la adăpost.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și Google pun la dispoziția oamenilor astfel de aplicații. Institutul are două conturi dedicate, unul pe Telegram și altul pe Twitter, la care oricine se poate abona și poate primi pe telefon alerte. Acestea sunt însă emise doar în cazul cutremurelor din Vrancea.

„Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele trei impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele trei impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă”, a explicat directorul INCDFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serviciu Google

De asemenea, românii care au telefoane cu sistem Android pot primi o alertă de cutremur de pe serviciul gratuit Android Earthquake Alerts. Acesta a devenit operațional și în România din 2022.

Nu este o aplicaţie separată, ci o funcție care face parte din sistemul de operare Android. Telefoanele din zona unde se produce cutremurul detectează mişcarea pământului, un algoritm evaluează apoi magnitudinea şi locul sesimului, după care sistemul avertizează utilizatorii care se află în zonele ce pot fi afectate de cutremur.

Pentru a avea acces la acest serviciu trebuie să intrați în setările telefonului, la secțiunea „siguranță și urgențe”. Accesați „alertă cutremur” și bifați „primiri alerte”, potrivit playtech.ro.

Cel mai periculos loc din casă

Dacă sunteți în locuință în momentul seismului trebuie să căutați imediat adăpost. Cel mai sigur loc în caz de cutremur, în special la bloc, este lângă un perete de rezistență. Dacă nu aveți cum să ajungeți până acolo vă puteți adăposti sub o masă sau sub tocul ușii, pentru a vă asigura că nu veți fi loviți de obiectele care ar putea fi dărâmate în timpul cutremurului.

În niciun caz nu trebuie să încercați să ieșiți din locuință, să coborâți pe scări sau cu liftul, deoarece pericolul este foarte mare. De asemenea, în timpul unui cutremur trebuie să vă îndepărtați de ferestre, oglinzi și de piesele mari de mobilier (vitrine, dulapuri) care vă pot răni în cazul în care se dărâmă. Cel mai periculos loc din casă este bucătăria, unde, de obicei, există multe corpuri de mobilier suspendate care v-ar putea răni grav.