Cel mai periculos loc din casă, la cutremur. Cum trebuie să reacționăm în momentul producerii unui seism

Cel mai periculos loc din casă, la cutremur. Cum trebuie să reacționăm în momentul producerii unui seismCutremur Sursa: Pressmaster | Dreamstime.com

În cazul producerii unui cutremur este indicat să nu intrăm în panică, să ne păstrăm calmul pe cât posibil și să ne adăpostim rapid. Specialiștii dezvăluie care sunt cele mai sigure locuri din locuință, dar și care sunt cele mai periculoase.

Specialiștii în supraviețuire spun că este extrem de important să nu intrăm în panică în momentul producerii unui cutremur. Asta, deoarece în momentele de agitație putem lua decizii greșite care ne pot pune viața în pericol.

Dacă suntem în locuință în momentul seismului trebuie să căutăm imediat adăpost. Cel mai sigur loc în caz de cutremur, în special la bloc, este lângă un perete de rezistență. Dacă nu avem cum să ajungem până acolo ne putem adăposti sub o masă sau sub tocul ușii, pentru a ne asigura că nu vom fi loviți de obiectele care ar putea fi dărâmate în timpul cutremurului.

Cel mai periculos loc

În niciun caz nu trebuie să încercăm să ieșim din locuință, să coborâm pe scări sau cu liftul, deoarece pericolul este foarte mare. De asemenea, în timpul unui cutremur trebuie să ne îndepărtăm de ferestre, oglinzi și de piesele mari de mobilier (vitrine, dulapuri) care ne pot răni în cazul în care se dărâmă.

Cel mai periculos loc din casă este bucătăria, unde, de obicei, există multe corpuri de mobilier suspendate care ne-ar putea răni grav. Nu este indicat nici să ieșim din casă imediat după un cutremur, deoarece ar mai putea urma replici. În plus, este important să nu aprindeți lumina până când nu verificați dacă instalația de gaze este intactă și nu există scurgeri, potrivit ego.ro.

Rucsacul de cutremur

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență recomandă românilor să aibă pregătit un rucsac de urgență în caz de cutremur, care să conțină o serie de produse esențiale, după cum urmează:

Cel puţin patru litri de apă de persoană pe zi. Aceasta trebuie ținută într-un loc rece, întunecos și înlocuită la fiecare șase luni.

Alimente neperisabile care nu necesită gătire: conserve, batoane energizante, biscuiţi sau dulceaţă. Îmbrăcăminte și încălțăminte de schimb necesară pentru fiecare persoană, în funcție de anotimp.

Sac de dormit, pături (câte două de persoană), trusă de prim ajutor, medicamentele personale, analgezice, antiseptice, dar și lanterne, baterii și un fluier.

Ne puteți urmări și pe Google News