Rucsacul de supraviețuire în caz de cutremur. Obiectele de strictă necesitate care te ajută să reziști câteva zile

Rucsacul de supraviețuire în caz de cutremur. Obiectele de strictă necesitate care te ajută să reziști câteva zile Sursa: Mete Arican | Dreamstime.com

Românii trebuie să fie pregătiți să facă față unui cutremur devastator asemenea celor din Turcia și să-și pregătească din vreme un rucsac cu lucruri de primă necesitate. Un astfel de kit ne-ar putea să supraviețuim, în cazul unui dezastru, timp de câteva zile. Rucsacul de supraviețuire trebuie să conțină apă, alimente. medicamente și alte cîteva obiecte de strictă necesitate.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) recomandă românilor să-și ia măsuri de prevedere pentru situațiile de urgență care pot apărea. Aceste recomandări au fost făcute în contextul cutremurului devastator din Turcia, de săptămâna trecută, dar și după cele două seisme care au avut loc în zona Olteniei. Reprezentanții DSU recomandă românilor să aibă pregătit un rucsac de urgență, care să conțină o serie de produse esențiale, după cum urmează:

Cel puţin 4 l de apă de persoană pe zi. În cazul celor care au și animale de companie, trebuie prevăzută o cantitate de apă și pentru acestea. Apa trebuie ținută într-un loc rece, întunecos și înlocuită la fiecare șase luni. Autoritățile atrag atenția că apa este esențială în cazul unui accident, dacă se întâmplă să rămânem blocați sub dărâmături sau în locuință.

Rucsacul trebuie să mai conțină alimente care nu necesită procesare prin fierbere, prăjire ori coacere, dar suficient de consistente încât să asigure necesarul de calorii. În acest sens, se recomandă conservele, alimente deshidratate, batoane energizante, biscuiţi de secară, dulceaţă - sucuri, cafea solubilă, ceai. După caz, trebuie puse și alimente pentru nevoi speciale, precum mâncare pentru bebeluşi, lapte, hrană pentru animale etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îmbrăcăminte și încălțăminte de schimb necesară pentru fiecare persoană, în funcție de anotimp.

Se mai recomandă ca rucsacul de prim ajutor să conțină un sac de dormit, pături (câte două de persoană), trusă de prim ajutor, medicamentele personale şi reţete (Nu uitaţi să scrieţi pe un bilet numele doctorului de familie), analgezice, antiseptice.

Ce mai trebuie să conțină rucsacul de supraviețuire

De asemenea, din rucsacul de supraviețuire nu trebuie să lipsească un aparat de radio și baterii de schimb, lantern, acumulatori de schimb, un fluier (semnalul convenţional în caz de urgenţă este de fluierături scurte), un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu de alimentare și un acumulator suplimentar

Mai sunt necesare articole de igienă, precum hârtie igienică, șervețele umede, batiste de hârtie, săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, pieptene etc., saci de bucătărie.

Actele de identitate trebuie ținute aproape, în cazul unui dezastru, fie că este vorba despre cartea de identitate, pașaport sau asigurări medicale. E bine să aveți și o sumă de bani, în caz de nevoie, card bancar și o listă cu numere de telefon importante.

Toate aceste informații precum și un ghid cu recomandări în caz de cutremur pot fi lecturate pe site-ul FiiPregătit.ro.