Zona Oltenia a devenit una activă pe harta seismică. Specialiștii vorbesc despre cutremurele dublet, la fel ca cele din Turcia

Zona Oltenia a devenit una activă pe harta seismică. Specialiștii vorbesc despre cutremurele dublet, la fel ca cele din Turcia Sursa foto: Marco Antonio Rivero Martinez | Dreamstime.com

Specialiștii vorbesc de faptul că zona Olteniei, unde au avut loc ultimele cutremure majore, s-a reactivat din punct de vedere seismologic.

Cele două cutremure au avut loc într-o zonă care nu a mai fost a activă în ultimii 62 de ani. Inginerul Constantin Ionescu, directorul Instititului pentru Fizica Pământului a declarat că, în zonă, nu au mai fost înregistrate cutremure, din anul 1961.

Pe de altă parte, Mircea Radulian, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Pământului, vorbește despre cutremurele dublet, exact ca și cele care au avut loc în Turcia, acum zece zile.

Aceste cutremure dublet, sunt două sau mai multe cutremure, care au loc unul după altul, într-o zonă relativ apropiată. La Târgu Jiu, aparatele speciale au detectat epicentrul cutremurului care a avut loc marți, la o distanță de doar zece kilometri, față de cel care a avut loc, luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este vorba despre un cutremur la nord de Târgu Jiu, în aceeași zonă în care s-a produs și cutremurul de ieri. Avem de-a face cu faimosul dublet. Deci sunt două cutremure de magnitudini apropiate, mai mici ca cele din Turcia, care s-au produs la interval scurt de timp”, a spus Radulian.

Este o zonă nouă pe harta cutremurelor

Cele două cutremure care au avut loc în zona Târgu Jiu, trebuie studiate în amănunțime de specialiști. Mai mult, zona unde s-au înregistrat acestea, dovedește că faliile tectonice își modifică traseul, sau chiar apar altele noi.

„Este o activitate foarte neobișnuită pentru zona asta. Avem de-a face cu două cutremure mai mari și sunt cele mai mari cutremure înregistrate aici vreodată. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o intensificare semnificativă a activității din această zonă, neașteptată pentru noi, fiindcă nu avem în trecut ceva asemănător”, a precizat Radulian.

O nouă falie tectonică?

De asemenea, existența similitudinii între cele două ”cutremure dublet”, înregistrate în Turcia și România, trebuie atent studiată, deoarece este posibil să asistăm la descoperirea unei noi falii tectonice.

„Activitatea o cunoaștem și nu e o surpriză. Singură surpriză este că avem un nivel de activitate mai mare decât cu ce eram noi obișnuiți în această zonă. Au mai fost cutremure în zona asta și peste 5, dar acum e o activitate crescută. Vor mai fi replici. Acest cutremur va avea replici, exact ca și în Turcia. Acolo s-a produs un alt cutremur puternic și el va genera la rândul lui niște replici, care nu ar trebui să depășească magnitudinea 4. În general sunt mai mici”, a mai spus expertul.