Fenomene neobișnuite în deșert. Sahara a fost lovită de ploi abundente
- Tanase Georgiana
- 16 septembrie 2024, 23:27
O ploaie torențială neobișnuită lovește Sahara, una dintre cele mai aride regiuni de pe Pământ. Nu este clar de ce deșertul se confruntă cu atât de multă ploaie. Dar ar putea fi legat de un sezon al uraganelor din Atlantic deosebit de liniștit, spun oamenii de știință.
Ploile sunt atât de abundente încât unele regiuni de obicei uscate din Africa de Nord se confruntă acum cu musoni și inundații. În unele părți ale Saharei sunt prognozate de cinci ori mai multe precipitații decât media din septembrie.
Precipitațiile în Sahara
Precipitațiile din Sahara în general nu sunt neobișnuite. Regiunea este imensă și diversă, iar în unele părți există adesea cantități mici de ploaie, a declarat pentru Live Science Moshe Armon, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Tehnică Federală (ETH) Zürich. Dar acum porțiuni mai mari din Sahara sunt inundate. Inclusiv zone mai la nord, unde de obicei este mai uscat, a adăugat Armon.
Unii oameni de știință sugerează că acest lucru face parte din fluctuațiile climatice naturale ale Pământului. În timp ce alții spun că este un produs al schimbărilor climatice provocate de om. „Răspunsul este probabil undeva la mijloc”, a spus Armon.
Sezonul uraganelor din Atlantic
Această schimbare climatică din Sahara poate fi legată de un sezon mai slab al uraganelor din Atlantic. Sezonul uraganelor din acest an a fost liniștit până în prezent. Asta în ciuda previziunilor de la începutul verii cu privire la o activitate accentuată a uraganelor din cauza temperaturilor ridicate ale oceanelor. Meteorologii au observat că acesta a fost primul weekend de Ziua Muncii din ultimii 27 de ani în care nu s-a format o furtună în Atlantic.
Peste jumătate din furtunile care poartă un nume și 80-85% din uraganele majore din Atlantic în fiecare an provin de obicei din regiunea situată la sud de Sahara, a declarat Jason Dunion, meteorolog în cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), pentru Live Science.
Deplasarea valurilor atmosferice
În timpul unui sezon tipic de uragane, valurile atmosferice se deplasează de pe coasta de vest a Africii în Oceanul Atlantic de Nord, de-a lungul a ceea ce se numește Zona de Convergență Intertropicală (ITCZ). O centură care se învârte în jurul ecuatorului, unde se întâlnește aerul din emisfera nordică și cea sudică. Centura ITCZ poate transporta nori, ploi și furtuni. Undele atmosferice purtate spre vest de-a lungul ITCZ deasupra Atlanticului, combinate cu apele calde ale Atlanticului, se transformă în furtuni tropicale și uragane.
Însă o parte din ITCZ s-a deplasat spre nord în acest an, deasupra nordului Saharei. Oamenii de știință nu știu foarte bine de ce se întâmplă acest lucru acum, deși modelele climatice au prezis anterior că ITCZ se va deplasa spre nord din cauza încălzirii oceanelor și a temperaturilor mai ridicate ale aerului. Deoarece emisiile de carbon încălzesc emisfera nordică mai repede decât emisfera sudică.
Efectele deplasării ITCZ
Efectul actualei deplasări spre nord este că ITCZ împinge ploaia mai la nord în Africa decât de obicei, deasupra Saharei. În timp ce acele valuri atmosferice din Africa sunt, de asemenea, deplasate spre nord de pe traiectoria lor obișnuită. Fără umezeala ITCZ care se deplasează deasupra Atlanticului cald, nu există toate ingredientele necesare pentru dezvoltarea furtunilor puternice.
Cu toate acestea, vârful sezonului uraganelor din Atlantic este, de obicei, mijlocul lunii septembrie. Astfel încât o perioadă de acalmie în sezon nu înseamnă că o furtună puternică și periculoasă în Atlantic nu poate apărea.
Temperaturi mai ridicate ale apelor
Cantitățile neobișnuit de mari de precipitații din Sahara, între timp, ar putea fi datorate și apelor mai calde decât de obicei din Oceanul Atlantic de Nord și Marea Mediterană.
Iar Sahara ar putea continua să se confrunte mai multe precipitații în viitor. Activitățile umane, în special emisiile de gaze cu efect de seră, determină oceanele să absoarbă mai multă căldură. Unele modele climatice prevăd că oceanele mai calde vor deplasa ploile musonice mai spre nord în Africa până în 2100. Ceea ce înseamnă că ar putea cădea mai multă ploaie în regiuni în general mai uscate. Modelele climatice prevăd, de asemenea, că majorarea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea face ca Sahara să fie și mai ploioasă în viitor, informează livescience.com