ICCJ: Indemnizația de hrană nu se mai primește în concediu. Bugetarii pierd acest privilegiu

ICCJ: Indemnizația de hrană nu se mai primește în concediu. Bugetarii pierd acest privilegiu Instanță. Sursa foto: poză simbol

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că banii pe care funcționarii publici îi primeau ca indemnizație de hrană, nu se vor mai primi în concediu. Curtea de Apel Brașov a fost cea care a cerut ICCJ să lămurească acest aspect.

Banii din indemnizația de hrană sunt pierduți în concediu.

Magistrații de la Curtea de Apel Brașov au întocmit un recurs în interesul legii pe care l-au trimis la ICCJ. Mai exact aceștia voiau să știe ce se întâmplă cu indemnizația de hrană a funcționarilor publici pe parcursul concediilor. Asta pentru că erau mai multe legi care se băteau cap în cap legat de acest aspect. Drept urmare deciziile instanțelor erau și ele neunitare. ”Curtea de Apel Brașov a solicitat ÎCCJ să se pronunțe asupra următoarei probleme de drept, soluționată diferit de instanțe.

ÎCCj, despăgubiri

Sursa Foto: Arhiva EVZ

“Dacă - în interpretarea şi aplicarea art. 150 din Codul muncii, art. 7 din HG nr. 250/1992, art. 22 din OG nr. 6/2007, art. 23 din OG nr. 10/2008 - indemnizația de hrană (…)intră în baza de calcul a indemnizației de concediu de odihnă. Problema de drept a creat practică judiciară divergentă la nivelul instanțelor naționale, inclusiv la nivelul secțiilor civile și de contencios administrativ ale Curții de Apel Brașov.

Curtea de Apel Brașov a sesizat ICCJ

Punctul de vedere al Colegiului de conducere al acestei instanțe a fost în sensul că indemnizația de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a celei de concediu de odihnă. Iar Înalta Curte a achiesat la acest punct de vedere. De câteva luni, Înalta Curte este singura instanță care ia decizii legat de salariile funcționarilor publici, toate litigiile de muncă fiind judecate aici.

Decizia ÎCCJ se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Iar dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României. Din acel moment, această hotărâre devine obligatorie pentru instanțele care au astfel de litigii pe rol.

Ne puteți urmări și pe Google News