Evenimentul Zilei > Social > Mersul la biserică, printre tradiţiile preferate ale românilor de Crăciun
Mersul la biserică, printre tradiţiile preferate ale românilor de Crăciun

Mersul la biserică, printre tradiţiile preferate ale românilor de Crăciun

Trei din patru români susţin că merg la biserică de Crăciun. Doar unul din zece a ţinut şi postul.

Potrivit unui sondaj IRES, realizat în perioada 13 – 15 decembrie, aproape 75% dintre români (74,9%) spun că merg la biserică de Crăciun. Acelaşi studiu arată că cele mai multe care vin în aceste zile la slujbă sunt femeile. 80,6% dintre respondenţii care au declarat că merg de Crăciun la biserică sunt femei, în timp ce doar 68,5%, bărbaţi.
De asemenea, potrivit studiului, cel mai adesea, la slujbă vin românii trecuţi de 65 de ani. 83,1% dintre respondenţi care au declarat că merg de Crăciun la biserică au peste 65 de ani, în timp ce doar 63,7% dintre persoanele între 18-35 de ani au acest obicei.
În ceea ce priveşte postul Crăciunului, mai puţin de 10% dintre români (9,1%) au ţinut în totalitate acest obicei. Alţi 36,6% spun că au postit parţial.
Colindatul şi tăierea porcului, tradiţiile preferate de Crăciun
Peste 80% dintre persoanele care merg de Crăciun la biserică sunt din Transilvania şi Banat sau Moldova, în timp ce acest obicei îl au doar 66,2% dintre respondenţii care locuiesc în regiunea Sud -Bucureşti-Dobrogea.
Pe lângă mersul la biserică, românii consideră colindatul, tăierea porcului, împodobirea bradului şi prepararea mâncărurilor cele mai frumoase tradiţii de Crăciun. Potrivit studiului IRES, 89,9% dintre români susţin că sărbătoarea Crăciunului este cea mai bogată în tradiţii, iar pentru 70,8% dintre români Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare din an.
Studiul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe un eşantion de 1.178 de persoane, de peste 18 ani, între 13 şi 15 decembrie 2010 şi are o marjă de eroare +/-2,9%.