Evenimentul Zilei > Economie > 90% dintre IMM-uri, afectate de criză
90% dintre IMM-uri, afectate de criză

90% dintre IMM-uri, afectate de criză

Peste 90% dintre firmele mici şi mijlocii sunt afectate de criza financiară, în special ca urmare a diminuării cererii şi a îngreunării accesului la finanţare, susţine Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-uri private din România (CNIPMMR).

Alte efecte ale crizei financiare asupra firmelor mici şi mijlocii, identificate de Consiliul  pentru  IMM-uri, sunt reducerea  exportului, diminuarea investiţiilor şi, nu în ultimul  rând, efectul psihologic al dificultăţilor de pe piaţă.  
    
IMM-urile depind de reluarea creditării

"Dezgheţarea creditării este esenţială pentru că lipsa finaţării omoară şi afacerile viabile. România este mai afectată din acest punct de vedere, deoarece 95% dintre bănci depind de capitalul  străin, iar firmele mamă îşi păstrează banii", a adăugat reprezentantul CNIPMMR.      

Pe de altă parte, Nicolescu a precizat că IMM-urile se confruntă cu un blocaj financiar creat pe de o parte de stat, prin datoriile pe care trebuie să le plătească sectorului privat, şi pe de altă parte de companii, care din cauza dificultăţilor financiare nu îşi achită datoriile.      

 "La sfârşitul lunii decembrie,  statul avea de plătit sectorului privat 2,1 miliarde de euro. În cascadă, acest blocaj înseamnă 8-9  miliarde de euro", a mai spus Nicolescu.    

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: