400.000 de copii riscă să moară din cauza crizei

400.000 de copii riscă să moară din cauza crizei

Mii de femei şi copii mor ca urmare directă a actualei crize economice, care a afectat deja eforturile de îmbunătăţire ale asistenţei medicale pentru mame şi de reducere a ratei mortalităţii în rândul copiilor, a apreciat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, în ediţia electronică de ieri a cotidianului britanic „Times”.

Aceasta a estimat că între 200.000 şi 400.000 de copii riscă să-şi piardă viaţa anual. „Nu avem niciun motiv să ne îndoim că acest lucru nu se va întâmpla, dacă nu acţionăm. Pentru că numărul femeilor care vor suferi sau vor muri din cauza complicaţiilor care apar în timpul sarcinii sau la naştere va fi mai mare. Mai mulţi copii vor muri din cauza lipsei de hrană, a vaccinurilor sau a apei”, a apreciat Margaret Chan. Oficialul OMS a adăugat că perioadele de recesiune din trecut aduc dovezi în acest sens. La 3 secunde moare un copil

Mai mult de jumătate de milion de femei mor anual din cauza complicaţiilor din timpul sarcinii sau de la naştere, în timp ce, la fiecare trei secunde, un copil îşi pierde viaţa din cauza problemelor de sănătate. În prezent, statele slab dezvoltate cheltuiesc 18 euro pentru asistenţa medicală a unei persoane, în timp ce ţările dezvoltate alocă 3.127 euro.

„În acest moment, când orice cetăţean din orice ţară şi liderii lor politici sunt preocupaţi de criza financiară, este vital să ne concentrăm pe solidaritate”, a adăugat directorul general OMS. „Investiţiile recente în prevenţia bolilor infecţioase au adus un progres vizibil care trebuie protejat. Trebuie să arătăm că am învăţat din recesiunile din trecut. Dacă acţionăm şi introducem măsuri prompte, dezastrul ar putea fi redus”, a conchis Margaret Chan pentru cotidianul britanic.

Ne puteți urmări și pe Google News