Evenimentele din 15 decembrie 1989 de la Timișoara au fost cele care au declanșat căderea dictaturii comuniste în România.

Se întâmpla tot într-o zi de vineri. Oameni solidari cu pastoru l Laszlo Tokes s-au adunat în fața bisericii reformate. Acesta urma să fie evacuat. Laszlo Tokes fusese acuzat de spionaj și trădare după ce a dat un interviu critic la adresa lui Nicolae Ceaușescu, acordat unei  televiziuni din Ungaria. Enoriașii săi au considerat că măsura este injustă. La un moment dat au început să scandeze ”Libertate!”. ”Toţi cei care treceau pe strada principală, vecină cu strada noastră, Timotei Cipariu, s-au oprit şi mulţi au rămas şi au aderat la cei adunaţi, români şi maghiari, de toate etniile şi toate confesiunile”, povestea fostul preot, citat de agențiile naționale de presă.

Lucrurile au rămas pașnice până seara, dar au continuat a doua zi, și, mai mult decât atât, au luat amploare. Sute de oameni au ieşit în stradă. Tramvaiele au fost oprite și s-a strigat, pentru prima dată,”Jos, Ceaușescu”, mesaj care au scos, în zilele următoare, zeci de mii de oameni în stradă, în toate orașele din țară. (Sursa foto: Historia.ro)

 

 

Te-ar putea interesa și: