Enciclopedia britanică include „Pădurea spânzuraţilor“, de Liviu Rebreanu, şi „Pe culmile disperării“, de Emil Cioran.
Coordonatorul Peter Boxall a realizat o selecţie de „1001 cărţi“, în care integrează prezentări ale romanelor care merită citite într-o viaţă, cu titluri apărute în perioada de dinainte de 1800, în secolele XIX şi XX. P
rofesorul Boxall, care a editat enciclopedia în 2006, la „Quintet Publishing Ltd.“, din Londra, şi-a asumat aşadar o sarcină de Sisif, inspirându-se din numele „O mie şi una de nopţi“, iar numărul a căpătat, prin poveş tile Şeherezadei, o rezonanţă mitică - aceea de a putea înfrunta moartea prin sublimul lecturilor fără de sfârşit. Doi autori români „1001 de cărţi de citit într-o viaţă“, tradusă de curând din limba engleză de Editura Rao, sugerează aşadar amploare nemărginită, dar şi precizie şi o concizie incomode în a releva romanele şi scriitorii care au marcat momente de cotitură în evoluţia literaturii.
Romanul este reprezentat în toată diversitatea sa, începând cu Antichitatea - Esop, Ovidiu, Chariton - şi terminând cu ficţiunea contemporană a lui Amis, Delillo sau Houellebecq. Dacă enciclopedia începe cu inegalabila „O mie şi una de nopţi“, se ajunge la „Pelerinajul“ lui Dorothy Richardson şi la „În căutarea timpului pierdut“ a lui Proust.
Printre doamnele literaturii se numără Jane Austen, prezentă cu şase cărţi, Margaret Atwood, Emily Brontë şi Amélie Nothomb. Capitolul cel mai voluminos este consacrat secolului al XX-lea, cu 731 de titluri, printre care „Pă- durea spânzuraţilor“, de Liviu Rebreanu, şi „Pe culmile disperă rii“, de Emil Cioran. E
nciclopedia, care are 960 de pagini, se încheie cu „Sâmbătă“, de Ian McEwan, în care vulnerabilitatea vieţii în faţa unor evenimente cataclismice este explorată pe fundalul terorismului internaţional, şi cu „Măsurarea lumii“, de Daniel Kehlmann. O nouă abordare a clasicilor La alcătuirea cărţii au contribuit peste 100 de colaboratori. Lista propusă de ei nu încearcă să stabilească noi canoane, să definească ori să prezinte exhaustiv romanul. Fiecare prezentare, care are în jur de 1.500 de semne, este concepută ca o experienţă miniaturizată, dar completă a lecturii. Cu peste 600 de fotografii color, de o calitate grafică excepţională, „1001 de cărţi...“ propune o nouă abordare a clasicilor şi o reevaluare a ficţiunii contemporane.
„Munca la această carte m-a învăţat cât de contagioasă este iubirea pentru cărţi şi câtă pasiune, prietenie şi plăcere pot produce cărţile“, mărturiseşte Peter Boxall. DE CATE 1001 ORI Filme de văzut şi albume de ascultat După ce a lansat volumul „1001 de filme de văzut într-o viaţă“, Rao a scos pe piaţă anul trecut şi o antologie a unor piese reprezentative din ultimii 50 de ani, „1001 de albume de ascultat într-o viaţă“. Steven Jay Schneider, împreună cu 57 de critici şi de cineaşti, au inclus pe listă, printre titluri, „Călătoria în lună“, scurtmetrajul mut din 1902, „O fată de milioane“, cu patru Oscaruri, „Psycho“, capodopera lui Alfred Hitchcock din 1960, cel mai influent film horror din istorie, sau filmul alb-negru „Frankenstein“, realizat în 1931 şi considerat cea mai importantă peliculă de groază. „1001 de albume...“ pune la un loc genuri diverse de muzică - blues, rock, jazz, dar şi heavy-metal, glam, reggae, disco, punk, rapp, new wave, post-punk - şi te invită să reasculţi unele dintre cele mai importante albume lansate în ultima jumătate de secol.