10 mai, Ziua Regalității. Carol I, primul rege al României, și-a dorit toată viața să fie învățător

10 mai, Ziua Regalității. Carol I, primul rege al României, și-a dorit toată viața să fie învățător

Regele Carol I I de Hohenzollern-Sigmaringen și-a început domnia în România pe data de 10 mai. Încoronarea lui Carol a reprezentat un moment important în istoria țării noastre. El a fost primul rege al României.

Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost primul rege din istoria României. Monarhul și-a început domnia pe data de 10 mai, care este numită acum Ziua Regalității. Carol I a fost întrebat, în cel de-al nouălea an de domnie, ce profesie ar fi ales dacă nu ar fi fost rege. Monarhul a răspuns fără să ezite măcar o clipă că și-ar fi dorit să fie învățător.  Această dorință a regelui Carol 1 s-a văzut în întreaga sa activitate de guvernare deoarece el a încercat să educe tineretul.

Ziarul NEUES WIENER JOURNAL a publicat, pe data de 1 decembrie 1938, o corespondență intitulată „Regele care a vrut să devină învățător” în care se precizat că „Regele Carol vrea să indice singur poporului Său drumul și să ia parte activă la fiecare problemă a soartei sale, fie ea cât de neînsemnată. Este surprinzătoare activitatea plină de energie a Regelui Carol, care domină atât de mult, de firea poporului român, care mai degrabă este moale”.

Cum este sărbătorită Ziua Regalității în România

În aceeași corespondență din București se mai preciza că firea plină de energie a regelui Carol provenea de la strămoșii lui germani și englezi. De asemenea, publicația germană a subliniat că regele României a încercat să evite cât de mult a putut viața de societate și s-a concentrat asupra vieții muncitorilor și țăranilor. În timpul guvernării sale, Carol a transformat România prin reformele culturale și a făcut-o cunoscută în Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În Palatul Său Regal nu mai găsim acel stil de viață moale, despre care se spune că îl aduce vântul de est și care dă pecetea căii Victoriei, strada elegantă a Bucureștilor. Portarul englez de la intrarea palatului transmite impresia că te găsești într-o altă lume. Graba și activitatea domnesc în Palatul Regal, în care guvernează punctualitatea. Nu se va găsi un ceasornic care să nu meargă exact”, se mai preciza în acea corespondență, potrivit Evenimentul Istoric.

Ziua Regalității se sărbătorește an de an în România pe data de 10 mai. Este important de precizat că data de 10 mai a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947. Cu ocazia acestei zile în București, la statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal, la ora 12:00, a fost organizată o ceremonie militară de depunere de flori. La acest eveniment au participat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Principele Radu și Prințesa Sofia.