10 mai, zi de sărbătoare națională. Românii marchează Ziua Regalității

10 mai, zi de sărbătoare națională. Românii marchează Ziua Regalității

Data de 10 mai marchează, în fiecare an, Ziua Regalității, fiind declarată zi de sărbătoare naţională, prin Legea nr. 103/2015.

În data de 10 mai se sărbătorește Ziua Regalității în România, care marchează trei momente importante din istoria României. Este vorba despre începutul domniei lui Carol I, câștigarea independenței de stat și încoronarea, aceluiași Carol I, ca rege. Primul rege al României.

Din 1866 și până în 1947, când comuniștii s-au instalat la putere, ziua de 10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României.

În timpul regimului comunist, sărbătoarea a fost anulată, iar toate referirile la independența României s-au făcut cu privire la discursul lui Mihail Kogălniceanu rostit în Parlament pe 9 mai.

Din aprilie 2015, ziua de 10 Mai a redevenit zi de sărbătoare naţională, printr-o decizie a Camerei Deputaţilor.

Tripla semnificație a zilei de 10 mai

Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este dată de sosirea lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Acesta a preluat conducerea statului român, ca domnitor, cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi al regelui Prusiei, Wilhelm I.

Principele Carol a pornit spre România la sfârşitul lui aprilie 1866, iar în ziua de 8 mai a ajuns cu vaporul la Turnu Severin. Pe 10 Mai 1866 a intrat în Bcuurești și s-a instalat ca domnitor al Principatului Român. Astfel, începea o domnie care avea să se întindă pe durata a aproape jumătate de secol, 48 de ani. Este perioada în care 10 Mai a intrat în istoria românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.

În 1877, unsprezece ani mai târziu, tot în data de 10 mai, principele Carol I semnează Declarația de Independență a României față de Imperiul Otoman. În anul 1881, tot în data de 10 mai, a avut loc ceremonia de încoronare a Regelui Carol I, iar România devenit regat.

Chiar dacă discursul privind independența României a avut loc în data de 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, a doua zi, respectiv la 10/22 mai 1877, a fost promulgată de Carol I legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă.

Carol I, cea mai lungă domnie din istoria României

Domnia lui Carol I avea să se încheie după 48 de ani, fiind cea mai lungă din istoria statelor românești. El a fost urmat la tron de nepotul său, Ferdinand I. Acestuia din urmă îi este atribuit meritul realizării Unirii de la 1918.

Data de 10 Mai a fost Ziua Națională a României până în anul 1947, când va fi interzisă de către comuniști.

Ziua a fost declarată sărbătoare națională

10 Mai este celebrată în România ca zi de sărbătoare naţională, fiind declarată astfel prin Legea nr. 103/2015. Iniţiativa privind instituirea acestei sărbători a aparţinut senatorului PNL Puiu Haşotti, propunerea legislativă fiind respinsă de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, la 9 decembrie 2013. La 22 aprilie 2015 însă, proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, Legea nr. 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională fiind publicată în Monitorul Oficial din 18 mai 2015.

Potrivit prezentei legi, cu această ocazie, Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi celelalte autorităţi publice centrale şi locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile.

 

Ne puteți urmări și pe Google News