Schimbare în legislația privind stabilirea sărbătorilor legale. Angajatorii privați vor primi compensații în schimbul liberelor acordate salariaților

Schimbare în legislația privind stabilirea sărbătorilor legale. Angajatorii privați vor primi compensații în schimbul liberelor acordate salariațilorSursa foto: EVZ

Firmele angajatoare din mediul privat ar putea beneficia de compensații pentru zilele libere acordate salariaților cu prilejul sărbătorilor legale. Un nou proiect de lege propune ca statul să nu mai acorde zile libere prin lege, pentru lucrătorii din mediul privat, fără să acorde compensații angajatorilor. Dacă va trece de Parlament, legea ar putea intra în vigoare anul viitor, de la 1 ianuarie.

Parlamentarii propun o nouă schimbare în legislația de acordare a zilelor libere pentru angajații din mediul privat, cu ocazia sărbătorilor legale. Un proiect de lege depus la Senat, prevede ca instituirea unor zile de sărbătoare libere să nu se mai poată face, în cazul angajaților din sistemul privat, decât dacă angajatorii vor primi compensații.

În cazul în care legea va trece de Parlament, atunci ar putea intra în vigoare și va fi aplicată începând cu anul viitor.

„În România, salariații, indiferent de sectorul în care activează angajatorii acestora, beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală nelucrătoare, prevăzute la art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată. Față de cele şase reglementate în anul 2003, anul adoptării Codului muncii, numărul acestora a crescut până în prezent de 2,5 ori. Dacă anul 2003 situa România în coada clasamentului privind numărul sărbătorilor pentru care se acordă zile libere, anul 2023 ne-a propulsat pe primele locuri, în urma Franței, Germaniei, Belgiei sau Spaniei cu câte 11, 9, respectiv 8 zile”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul legislativ.

În opinia inițiatorilor, odată cu creșterea numărului de zile libere la care au dreptul angajații crește și presiunea pe cheltuielile cu forța de muncă ale firmelor. Iar acolo unde activitatea nu poate fi întreruptă, angajatorii sunt nevoiți să dubleze costurile salariale cu zilele libere.

„Odată cu creșterea numărului de zile libere la care angajații au dreptul a crescut proporțional și presiunea asupra cheltuielilor cu forța de muncă a firmelor raportat la numărul zilelor productive. În sectoarele unde procesul de producție sau prestarea de activități nu pot fi întrerupte, angajatorilor li se dublează cheltuielile salariale pentru zilele respective. Eforturile financiare ale unui astfel de operator echivalează pentru un singur angajat al său cu o lună și jumătate de muncă în regim normal”, se mai arată în expunerea de motive.

Compensații pentru angajatorii din mediul privat

Pe cale de consecință, în astfel de situații, autorii proiectului de lege propun acordarea de compensații pentru angajatorii din mediul privat.

„Considerând că orice prevedere suplimentară privind zile libere suportate de angajator înseamnă cheltuieli pe seama rezultatelor financiare ale unei întreprinderi, și că proliferarea lor ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilizată de crizele suprapuse pe care le traversează economia înspre pierderi și faliment, inițiativa legislativă propune ca orice astfel de nouă reglementare să fie însoțită de măsuri compensatorii”, mai scriu inițiatorii în expunerea de motive.

Ce prevede propunerea legislativă

Art. 1: Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul majorării numărului zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează este interzisă în lipsa aplicării de măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat.

Art. 2: (1) Prin angajator din mediu privat se înțelege orice operator economic cu capital integral/majoritar privat căruia nu îi sunt aplicabile prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Prin măsuri compensatorii se înțelege dispoziții fiscale de natura facilităților, deducerilor, compensărilor sau similare al căror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectării prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

Lucrătorii au dreptul la 15 zile libere

În acest an, conform reglementărilor legale, angajații, din sistemul bugetar sau privat au dreptul la 15 zile libere instituite prin lege, începând cu prima zi a anului. Conform calendarului aceste zile sunt:

1 ianuarie / duminică - 2 ianuarie / luni - Anul Nou;

24 ianuarie / marți - Ziua Unirii Principatelor Române;

14 aprilie - Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie - Vinerea Mare la catolici;

16 aprilie / duminică - 17 aprilie / luni - Paștele ortodox  sau 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni - Paștele catolic;

1 mai / luni - Ziua Muncii;

1 iunie / joi - Ziua Copilului;

4 iunie / duminică - Rusalii, 5 iunie / luni - A doua zi de Rusalii;

15 august / marți - Adormirea Maicii Domnului;

30 noiembrie / joi - Sfântul Andrei;

1 decembrie / vineri - Ziua Națională a României;

25 decembrie / luni - 26 decembrie / marți - Crăciunul.