iNCREDIBIL! O țară europeană funcționează doar DIGITAL: „Nu ne vom întoarce niciodată la hârtie”! Își deschide prima „AMBASADĂ VIRTUALĂ” din lume

iNCREDIBIL! O țară europeană funcționează doar DIGITAL: „Nu ne vom întoarce niciodată la hârtie”! Își deschide prima „AMBASADĂ VIRTUALĂ” din lume

Estonia va deveni prima țară din lume capabilă să funcționeze „fără teren fizic”, susțin autoritățile de la Tallinn.

Națiunea, extrem de avansată tehnologic, va crea prima „ambasadă digitală” din lume, având un back-up special pentru datele afișate online. Sistemul bine criptat al datelor personale este menit a se asigura că fostul stat sovietic, foarte aproape de a deveni o societate digitală completă, va fi mai puțin vulnerabilă la atacuri cibernetice. 

În prezent, estonienii pot vota, își pot accesa datele medicale și plăti taxele online. 

Guvernul spune că 99% din serviciile publice sunt disponibile electronic, ceea ce confirmă pseudonimul de care se bucură statul baltic: e-Stonia. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Marten Kaevats, un consilier digital al guvernului estonian, spune că „prima ambasadă digitală” va fi primit în Luxemburg, la 1 ianuarie 2018. Vorbind la un forum pe tema securității cibernetice, organizat în Cracovia, Marten Kaevats a fost îngtrebat în ce măsură guvernul său se poate baza pe date digitale. 

Profesorul Manuel Correia, de la Universitatea din Porto, spune că punând atâtea informații online, Estonia este mult mai vulnerabilă la atacuri venite din partea Rusiei, scrie Euronews. 

Keavats a replicat, însă, că faptul că datele stocate virtual sunt decentralizate înseamnă că deja sunt apărate împotriva unor hackeri. 

„Avem și un plan de back-up, în 1 ianuarie 2018 vom inaugura un concept numit „data embassy - ambasada virtuală”, la Luxemburg. Așa că toate datele noastre importante vor fi stocate și păstrate în diferite „ambasade virtuale”, care sunt, legal, teritoriu estonian”, a explicat Keavats. 

„Vom fi prima țară din lume care poate exista fără teren fizic. În cazul unui incident, când cine vrea  să ne atace, vom avea mai multe seturi de date în toată lumea, așa că putem să facem un transfer între ele, astfel încât toate funcțiile guvernului nostru pot fi îndeplinite fără probleme - colectarea taxelor, votul, deciziile guvernamentale, etc”, a mai spus expertul.

Estonia este fost stat sovietic, care și-a câștigat independența față de URSS la începtul anilor 1990. A optat pentru domeniul digital, a devenit un deschizător de drumuri, iar în 2005 a anunțat că este prima țară din lume care permite votul electronic în alegeri la nivel național.

Estonia spune că a fost lovită de atacuri majore cibernetice din partea Rusiei, cel mai important în 2007, când au căzut 58 de siteuri, inclusiv cele guvernamentale.

„Una dintre cele mai importante sarcini ale fiecărei țări este să asigure continuitatea atât la nivelul statului, cât și în privința serviciilor publice”, a spus Siim Sikkut, consilierul guvernului pentru tehnologia informației. 

„Societatea estoniană digitală și informatică este deja atât de sofisticată încât nu mai este posibil să ne întoarcem la era hârtiei. De aceea, trebuie să facem tot posibilul să asigurăm securitatea cibernetică, inclusiv să menținem continuitatea digitală”, spun estonienii. 

„Avem facilități de stocare a datelor în Estonia, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate, dacă, de exemplu, statul nostru suferă din cazul unui atac la scară largă, dezastru natural sau un atac convențional asupra unui centru al datelor - avem nevoie de site-uri de back-up în afara granițelor noastre”.