De ce l-au „miruit” liberalii pe Șova. Povestea prieteniei dintre Blaga și USL, via Ilie Sârbu | EDITORIALUL EVZ

De ce l-au „miruit” liberalii pe Șova. Povestea prieteniei dintre Blaga și USL, via Ilie Sârbu | EDITORIALUL EVZ

Din păcate, blatul dintre PSD și PNL pentru îngenuncherea Justiției, despre care am scris încă de la primul vot în dosarul lui Dan Șova, s-a confirmat luni seară, când prietenul premierului Victor Ponta a scăpat pentru a doua oară de arestul preventiv.

 Și de această dată, liberalii au fost principalii vinovați pentru faptul că Șova a evitat „Tubulatura”. Ritualul a fost același: o parte dintre parlamentarii PNL au lipsit, înpiedicând arestarea, iar, ulterior, liderii lor au țipat ca din gură de șarpe că partidul lor sprijină Justiția, că doar PSD este vinovat etc.

De data aceasta, chiulangiii au fost 11 la număr. Unii, foarte puțini, motivați. Este vorba de Crin Antonescu (nu înțeleg, sincer, de ce nu-și dă demisia din Parlament, dacă nu dă cu lunile pe acolo), Anca Boagiu, Cristian Petru Bodea, Gigi Cristian Chiru, Iulian Dumitrescu, Mihaela Popa, Corneliu Popescu, Dumitru Dian Popescu, Neagu Mihai, Viorel Grigoraș, Daniel Cristian Florian. Dacă doar șapte dintre ei ar fi venit la vot soarta lui Șova era alta. Mai proastă pentru el, dar mai bună pentru Justiție. Scorul ar fi fost 73-72.

Așa, Șova a fost ”miruit” de liberali, iar imediat după vot liderii lor au început să ”lupte” pentru statul de drept, luându- i pe românii cinstiți. încă o dată, de proști. Mai mulți lideri PNL au strigat că vor cotesta reluarea votului la Curtea Constituțională. Co-președintele Vasile Blaga a tunat și a fulgerat că cei care au absentat nemotivat vor fi sancționați. Mai-mai să crezi că sunt onești. Nu explică nimeni de ce nu au reușit șefii PNL să-și mobilizeze parlamentarii în plen la momentul votului, dacă tot se bat în piept că vor să sprijine lupta anticorupție. Adevărul este că nu vor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toată tevatura asta post-factum, când nu mai poate fi făcut nimic, e menită doar să arunce praf în ochii naivilor, care mai cred că PNL nu ține partea penalilor. Ține. Păi cum să pună umărul Vasile Blaga la aruncarea lui Dan Șova în ”beciul domnesc”, cum să nu-l protejeze pe prietenul lui Victor Ponta, când s-ar putea să-i vină și lui rândul. Darius Vâlcov, fostul ministru de Finanțe, l-a denunțat pe Buldog și se poate trezi pe cap, în orice zi, cu o cerere de arestare preventivă din partea DNA. Ce va face atunci? Simplu. Le va cere PSD-iștilor să-și plătească datoria pe care o au față de el de la votul din Dosarul Șova. Mai mult ca sigur, PSDiștii și-o vor plăti. Îl vor salva pe Blaga de ” Tubulatură”.

Adevărul este că, atunci când vine vorba de blocarea luptei anticorupție, a Justiției, lucrurile merg ca unse între Vasile Blaga și PSD, în special Ilie Sârbu. Vorbim de o prietenie atât de lungă și de trainică încât a devenit proverbială. Ea s-a manifestat- mai puțin vizibil, e drept- în lunga vară fierbinte a lui 2012. A fost devoalată după doi ani de Traian Băsescu: ”Geambaşul şi-a făcut treaba în 2012. Avea posibilitatea să nu convoace sesiune extraordinară în vara anului 2012, pentru că el era preşedinte al Senatului”.

Trebuie să recunoaștem că argumentul fostului președinte este imbatabil. Este cert că Vasile Blaga avea instrumente să blocheze lovitura parlamentară de atunci. N-a folosit nicio pârghie. De ce? Pentru că navea niciun chef ca lupta anticorupție să continue. După ce l-a dat pe Traian Băsescu pe mâna puciștilor, s-a urcat pe scenă alături de el, strigând cât îl ținea gura pe la mitinguri că-l apără, pentru că este un suporter al statului de drept. Exact ce fac liberalii zilele astea: îi ajută pe corupți, după care susțin contrariul, manipulând grosolan opinia publică.

Absolut ”întâmplător”, după ce a pus umărul la mazilirea lui Băsescu, în vara lui 2012, Vasile Blaga a ales să candideze pentru Parlament într-un colegiu din județul Timiș, fieful lui Ilie Sârbu. A intrat în Senat de mână cu socrul premierului Victor Ponta, dar de pe locul doi, în urma unei redistribuiri cu cântec, de pe urma căreia au pierdut candidați PDL din Cluj, Daniel Buda și Adrian Papahagi, care aveau mai multe voturi decât el. La acel moment, surse din PDL Cluj, citate de EVZ, au acuzat o serie de înțelegeri la nivel central. Cu alte cuvinte, un blat. Deși scorul PDL în alegerile parlamentare din 2012 a fost dezastruos, Blaga și-a păstrat scaunul de președinte al partidului, lucru imposibil dacă n-ar mai fi intrat în Parlament.

În aceste condiții, mă aștept ca o parte dintre liberali, foștii PDL-iști cel puțin, să se alăture ofensivei PSD de modificare a legislației penale, în favoarea acuzaților de corupție. Nu de alta, dar PDL-iștii stau cu frica în sân că DNA ar putea să îi lase fără lideri, iar foștii liberali să pună mâna cu totul pe noul PNL. Le-a spus asta, indirect, Teodor Atanasiu, în celebrele stenograme de la Bistrița.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.