De ce a devenit Gigi Becali scriitor? Condamnații scriu cărți de sute de pagini pentru a scăpa de câteva zile de închisoare

De ce a devenit Gigi Becali scriitor? Condamnații scriu cărți de sute de pagini pentru a scăpa de câteva zile de închisoare

Adrian Năstase și fostul procuror Maximilian Popescu au realizat lucrări științifice după gratii. Cartea lui Gigi Becali riscă să nu fie considerată lucrare științifică. Pentru fiecare două zile de muncă la o carte, condamnatului i se scade trei zile de detenție

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) spun că 29 de persoane încarcerate au publicat în acest an 41 de lucrări ştiinţifice şi au beneficiat de zile câştig, respectiv le-a fost redusă pedeapsa, anunță Mediafax.

Domeniile ştiinţifice abordate de deţinuţi în lucrările lor sunt dintre cele mai variate, începând de la cele economice, juridice şi de mediere a conflictelor, până la creşterea bovinelor sau a chinchilelor, mai anunță agenția de știri.

"Nici subiectele pe teme juridice nu au fost ocolite de deţinuţi, fiind publicate lucrări ale acestora despre evaziune fiscală, corupţie sau jurisprudenţa CEDO. Fie că le-au intitulat Evaziunea fiscală în România, Aspecte teoretice şi de practică judiciară privind infracţiunile de corupţie, Acţiunea civilă din procesul penal - în noua reglementare, Procesul managerial juridic din România în contextul european şi internaţional al autorităţii judiciare, Managementul resurselor umane în cadrul sistemului judiciar, Îndrumar de cunoaştere a mediului penitenciar şi a probaţiunii, Aspectele teoretice şi practice ale jurisprudenţei CEDO, Analiza managerială comparativă asupra conţinutului şi limitelor revizuirii administrative şi judiciare a evaluării profesionale a magistraţilor sau Justiţia penală pentru minori, autorii lucrărilor ştiinţifice au primit în schimbul redactării lor zile în minus din pedepsele pe care le execută", se precizează în știrea Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între deţinuţii cu notorietate care au reuşit să înlocuiască zilele din închisoare cu cele de libertate se află fostul premier Adrian Năstase, fostul procuror Maximilian Bălăşescu, dar şi fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Jianu.

Procurorul cu tratament special

La Jilava, fostul procuror Maximilian Bălăşescu a scris lucrarea intitulată "Criminalitatea organizată sau pluralitatea constituită de infractori". Profesorul universitar Ilie Pascu laudă cartea fostului procuror: "Lucrarea reprezintă o premieră în doctrina noastră penală, dovedindu-şi pe deplin utilitatea şi oportunitatea, întrucât în ultimul deceniu pluralitatea constituită de infractori sau criminalitatea organizată a cunoscut o evoluţie, o perfecţionare care a determinat, la nivel naţional şi internaţional, o modificare a legislaţiei penale, pentru a se putea realiza un cadru juridic adecvat care să permită combaterea eficientă a unui astfel de tip de infracţionalitate şi o cooperare internaţională în acest domeniu".

Condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, în 17 iunie 2013, Maximilian Bălăşescu este încarcerat la Penitenciarul Jilava, Secţia a IV-a, unde sunt închişi foşti magistraţi, procurori şi poliţişti, aceştia fiind protejaţi de restul deţinuţilor.

Recomandare de la profesor universitar

Pentru a fi luată în considerare la liberarea condiţionată, deţinutul trebuie să anunţe conducerea penitenciarului ce lucrare ştiinţifică doreşte să realizeze şi să aibă în acest sens şi o recomandare scrisă privind relevanţa tematicii în domeniul ales.

Deţinutului i se pune la dispoziţie un spaţiu, iar împreună cu îndrumătorul, stabileşte un program în care va scrie lucrarea, pe număr de zile şi de ore. Acesta este supravegheat pe durata în care scrie lucrarea. Ulterior, deţinutul trebuie să publice lucrarea.

Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, "în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă".