A 30-a zi de război. Infrastructura Izyum, distrusă. Incendii uriașe și explozii în Kiev. Cel mai mare depozit de combustibil cu rachete de croazieră ar fi fost distrus. VIDEO/UPDATE

A 30-a zi de război. Infrastructura Izyum, distrusă. Incendii uriașe și explozii în Kiev. Cel mai mare depozit de combustibil cu rachete de croazieră ar fi fost distrus. VIDEO/UPDATE Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

A început a doua lună de război în Ucraina. Rusia și-a schimbat strategia de luptă: în unele zone renunță la operațiunile ofensive, dar își concentrează forțele pentru a ataca Kievul și își continuă ofensiva în regiunea Donețk pentru a ocupa complet regiunile Donețk și Luhansk. Inamicii au încercat a zecea oară să invadeze Chornobaevka, însă au eșuat. Între timp, infrastructura majoră din centrul orașului Izyum, despre care rușii susțineau că a fost cucerit, este distrusă. Iată ultimele actualizări privind situația din Ucraina!

UPDATE 18: „Din păcate, în timpul operațiunii militare speciale, există pierderi în rândul camarazilor noștri de arme. Până în prezent, 1.351 de militari au murit, iar 3.825 au fost răniți”, a transmis Ministerul rus de Apărării, citat de Ria News.

UPDATE 17: Premierul britanic Boris Johnson a vorbit cu președintele Chinei, Xi Jinping, despre invazia din Ucraina, anunță Downing Street. Convorbirea a durat aproximativ 50 de minute, a declarat un purtător de cuvânt al premierului.

S-a lăsat de înțeles că Boris Johnson a spus că ar trebui să se facă presiuni asupra președintelui Vladimir Putin pentru a retrage trupele din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta vine la o săptămână după ce președintele american Joe Biden a avut o convorbire telefonică de aproape două ore cu Xi. În timpul acestei convorbiri, Biden „a descris implicațiile și consecințele dacă China oferă sprijin material Rusiei”, a transmis Casa Albă.

UPDATE 16: Avionul care îl transporta pe președintele polonez Andrzej Duda pentru a se întâlni cu omologul său american Joe Biden a fost nevoit să se întoarcă și a aterizat de urgență la Varșovia, relatează agenția de presă de stat poloneză PAP.

Duda nu s-a confruntat cu niciun pericol, a declarat șeful său de cabinet, citat de Reuters.

Rapoartele poloneze spun că avionul președintelui a trebuit să se întoarcă pe aeroportul din Varșovia la scurt timp după decolare din cauza unei probleme tehnice.

Duda ar fi trebuit să se afle pe aeroportul Rzeszow, în sud-estul Poloniei, pentru a se întâlni cu Biden și a-l informa despre situația de la granița cu Ucraina.

Air Force One a aterizat, dar nu este clar dacă Duda va putea să zboare acum pentru a se întâlni cu Biden înainte de plecare.

UPDATE 15: În Cernihiv, fragmente de rachete au fost scoase, vineri, din diverse clădiri rezidențiale. Înregistrarea video de mai jos a fost publicată de serviciile de urgență.

UPDATE 14: Ministerul rus al Apărării din Rusia a declarat că armata rusă va răspunde imediat în mod corespunzător la încercările de închidere a spațiului aerian deasupra Ucrainei.

UPDATE 13: ONU a identificat o groapă comună în orașul Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării, despre care spune că ar putea conține aproximativ 200 de persoane. Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, a declarat că echipa sa încearcă să evalueze amploarea victimelor civile.

„Am reușit să obținem informații prin satelit despre o groapă comună și estimăm că una dintre aceste gropi comune conține aproximativ 200 de persoane”, a spus ea. Dar „asta nu înseamnă că toți acei oameni sunt victime civile”, a adăugat ea - deoarece cifrele ONU nu includ morții militari sau cei care mor din alte motive în timpul unui război.

Cel puțin 1.035 de civili au fost uciși, a spus ea - deși ONU a declarat în mod constant că crede că numărul victimelor este „considerabil mai mare” decât cifrele sale oficiale, din cauza dificultății de a verifica rapoartele și de a obține informații din zonele afectate de război.

La începutul acestei săptămâni, comandanții locali au declarat că, în opinia lor, numai la Mariupol, numărul morților ar putea depăși 3.000. Cadavrele sunt adesea lăsate pe străzi, deoarece este prea periculos să le recuperezi, iar multe dintre ele ajung mai târziu în gropi comune.

UPDATE 12: Orașul Akhtyrka, din regiunea Sumy, a rezistat luptei cu ocupanții și a întrerupt planurile tactice ale acestora în înaintarea spre Kiev, a anunțat agenția de presă Nexta.

UPDATE 11: Consecințele bombardării unui depozit de petrol în regiunea Kiev

Atac asupra unui centru medical din Harkov

UPDATE 10: Patru civili au fost uciși și alți câțiva au fost răniți în urma unor lovituri rusești asupra unui centru medical din Harkov, a anunțat poliția locală. Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina și se află aproape de granița cu Rusia, în estul țării.

„În această dimineață, în urma unui bombardament asupra infrastructurii civile de la mai multe lansatoare de rachete, șapte civili au fost răniți, iar patru dintre ei au murit”, a transmis poliția.

Atacurile au vizat un centru medical din cartierul Osnovyansky din oraș, au precizat ei.

UPDATE 9: Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a afirmat, vineri, că forțele ruse au distrus „cel mai mare dintre depozitele de combustibil rămase” în apropiere de Kiev, printr-un atac efectuat cu rachete de croazieră Kalibr lansate de pe mare.

„În seara zilei de 24 martie, a fost efectuată o lovitură cu rachete de croazieră de precizie Kalibr lansate de pe mare asupra unei baze de combustibil din Kalynovka, în afara Kievului”, a afirmat Konashenkov.

„Cel mai mare dintre depozitele de combustibil rămase ale forțelor armate ucrainene, care furniza combustibil unităților militare din centrul țării, a fost distrus”, a adăugat Konashenkov.

Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Nava rusă distrusă în portul Berdyansk ar fi „Saratov”

UPDATE 8: Forțele armate ucrainene au făcut referire la nava de debarcare rusă pe care spun că au atacat-o și distrus-o în portul Berdyansk, joi, drept „Saratov”. În rapoartele anterioare, nava a fost numită „Orsk”.

„În zona operațională Azov, conform informațiilor actualizate, o navă mare de debarcare „Saratov” a fost distrusă în timpul atacului asupra portului Berdyansk ocupat”, se arată în declarația emisă de forțele armate ucrainene.

În mesajul Ucrainei au fost identificate și celelalte două nave mari de debarcare - „Cezar Kunikov” și „Novocherkassk” - care ar fi fost, de asemenea, distruse în timpul atacului.

„Alte pierderi ale inamicului sunt în curs de clarificare”, se arată în comunicat.

UPDATE 7: Forțele rusești bombardează aeroportul din Harkov. Potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleh Synyehubov, Rusia a atacat aeroportul din Harkov cu ajutorul unor sisteme de rachete cu lansare multiplă.

De asemenea, Rusia a atacat orașul cu sisteme de lansare de rachete Grad și Uragan. În total, pe data de 24 martie, regiunea Harkov a suportat 55 de atacuri militare.

Teatrul din Mariupol: 300 de persoane ar putea fi moarte

UPDATE 6: O actualizare cu privire la bombardamentul de săptămâna trecută de la teatrul din orașul sudic Mariupol. Până în prezent, nu a fost publicat niciun bilanț al morților, deoarece rămășițele și bombardamentele neîncetate au făcut ca numărul victimelor să fie greu de verificat.

Însă oficialii ucraineni au transmis, vineri, că aproximativ 300 de persoane ar fi putut muri în atacul care a lovit un teatru unde se adăposteau sute de oameni.

Oficialii ucraineni spun că atacul a fost efectuat de Rusia. Rusia neagă că a atacat teatrul, deși bombardamentele sale asupra a nenumărate clădiri rezidențiale și a altor facilități nemilitare au fost bine documentate în întreaga țară.

„De la martori oculari, apar informații potrivit cărora aproximativ 300 de persoane au murit în Teatrul Dramatic din Mariupol în urma loviturilor unui avion rusesc”, a transmis și primăria din Mariupol pe Telegram.

Comunicarea cu Mariupol este incredibil de dificilă, așa că este greu de verificat informațiile în mod independent. La mai bine de o săptămână de la atac, rămâne neclar câte persoane se aflau în teatru în acel moment. Estimările primăriei, ale civililor intervievați de BBC și ale grupului de campanie Human Rights Watch sugerează că între 500 și 1.000 de persoane se adăposteau în clădire cu câteva zile înainte de atac.

Va dura ani de zile pentru a reconstrui Mariupol

UPDATE 5: Situația umanitară din orașul asediat Mariupol continuă să se deterioreze, iar Rusia blochează livrarea de ajutoare umanitare, a declarat primarul. Orașul-port strategic este înconjurat de trupele rusești încă din primele zile ale războiului, fără electricitate, apă curentă sau gaz. Cea mai mare parte a orașului se află acum în ruine.

„Situația este cu adevărat complicată. Este o criză umanitară”, a spus Vadym Boychenko. „O parte a orașului este ocupată de (forțele - n.r.) rusești, dar soldații noștri încă controlează orașul, însă există lupte neîntrerupte”.

Aproximativ 100.000 de persoane rămân blocate în Mariupol, iar eforturile de a efectua evacuări pe scară largă au eșuat. Mii de persoane au reușit să plece în ultimele zile cu vehicule private. Mulți au vorbit despre faptul că apa, alimentele și proviziile medicale s-au epuizat și despre atacurile neîncetate ale Rusiei.

„Lucrăm la evacuarea (rezidenților - n.r.) și cred că acesta este singurul lucru care poate salva oamenii. Orașul este distrus. Va dura ani de zile să îl reconstruim”, a spus edilul ucrainean, precizând totodată că 300 de tone de ajutor umanitar ar trebui să fie livrate în regiune, dar „forțele rusești pur și simplu nu le lasă să intre”.

Joi, vicepremierul ucrainean a acuzat Rusia că a blocat intrarea convoaielor de ajutor umanitar timp de trei zile.

UPDATE 4: Forțele ucrainene au ocupat din nou orașe și poziții defensive la periferia estică a Kievului, a transmis, vineri, Ministerul britanic al Apărării.

„Forțele rusești s-au retras pe liniile de aprovizionare supraextinse, asta a permis Ucrainei să reocupe orașe și poziții defensive până la 35 de kilometri la est de Kiev”, a transmis instituția guvernamentală.

„Este probabil ca forțele ucrainene să continue să încerce să împingă forțele rusești înapoi de-a lungul axei nord-vestice de la Kiev spre aerodromul Hostomel”, au mai spus reprezentanții Ministerului britanic al Apărării.

Între timp, înaintarea forțelor rusești spre orașul portuar Odesa, de la Marea Neagră, a stagnat, a precizat ministerul.

„Forțele rusești încearcă în continuare să ocolească Mykolaiv în timp ce încearcă să se îndrepte spre vest, spre Odesa, progresul lor fiind încetinit de probleme logistice și de rezistența ucraineană”, se arată într-un comunicat citat de CNN.

Detonarea dispozitivelor neexplodate

UPDATE 3: Autoritățile ucrainene spun că în ultimele 24 de ore au izolat mai multe incendii și explozii provocate de bombardamentele rusești. Joi, serviciul de urgență de stat a stins 13 incendii în Kiev și șase în Harkov, provocate de loviturile rusești, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.

Lucrătorii de urgență din Harkov au curățat, de asemenea, molozul din clădirile distruse și au luptat cu 25 de incendii de iarbă și alte flăcări în zone deschise.

Lucrătorii locali au reușit, de asemenea, să stăpânească un incendiu la un depozit de petrol din Kalynivka, un orășel situat la sud de Kiev.

În Luhansk, una dintre regiunile separatiste din estul țării, oficialii ucraineni au declarat că bombardamentele rusești au lovit peste 30 de clădiri, inclusiv mai multe blocuri turn, case și utilități.

UPDATE 2: Consilierul prezidențial ucrainean Aleksey Arestovici a transmis că trupele ruse au încercat să cucerească Chornobaevka pentru a zecea oară, dar asaltul s-a soldat din nou cu un eșec.

De asemenea, șeful administrației regionale de stat din Nikolaev, Vitaly Kim, a publicat un videoclip cu cea de-a 10-a înfrângere a invadatorilor ruși în Chornobaevka.

Rachetele rusești eșuează în ritm ridicat

UPDATE 1: Rachetele rusești suferă o rată de eșec de până la 60%, au afirmat mai mulți oficiali americani anonimi într-un raport al Reuters. Eșecurile ar putea fi cauzate de orice, de la incapacitatea de lansare la eșecul de a exploda la impact.

Rata raportată, care nu a putut fi verificată independent, ar putea explica lupta Rusiei de a menține ritmul în invazia care durează de o lună.

Potrivit Statelor Unite, Rusia a lansat cel puțin 1.100 de rachete de la începutul războiului din Ucraina. Ei nu au spus câte și-au atins țintele și dacă au detonat cu succes. Rusia nu a răspuns la solicitările de comentarii ale Reuters.

Știre inițială: Este a treizecea zi de război, iar Statul Major General al Forțelor Armate din Ucraina avertizează că șefia politico-militară a Federației Ruse nu va pune capăt prea curând invaziei militare. În cadrul forțelor teroriste ale Rusiei se desfășoară activități de propagandă care impun ideea că războiul ar trebui să se termine până la data de 9 mai, conform sursei citate.

A 30-a zi de război. Spitalele din apropierea Ucrainei ar fi pline de militari ruși răniți în urma confruntărilor

„În ciuda pierderilor semnificative și a personalului demoralizat, conducerea politico-militară a Federației Ruse nu refuză să continue războiul împotriva Ucrainei. Inamicul continuă să distrugă infrastructura orașelor și satelor pașnice din Ucraina, încălcând grosolan regulile războiului și neglijând respectarea dreptului umanitar internațional”, se arată în comunicatul emis de Statul Major General al Forțelor Armate din Ucraina.

Se remarcă faptul că în rândul personalului forțelor armate ale Federației Ruse desfășoară în mod constant o activitate de propagandă care impune opinia că războiul trebuie să se încheie până la 9 mai 2022.

Potrivit serviciului de presă al Statului Major General, marea majoritate a instituțiilor medicale ale Federației Ruse din localitățile din apropierea Ucrainei sunt ocupate de militarii răniți ai forțelor armate ruse care au participat la războiul cu Ucraina și au avut ciocniri cu unități ale forțelor de apărare.

Statul Major: Încercările de a stabili un guvern pro-rus nu au sprijin

În regim de urgență, inamicul va lua măsuri pentru a restabili capacitatea de luptă a unităților aeriene ale trupelor aeropurtate care au suferit pierderi critice atât în ceea ce privește efectivele, cât și echipamentele militare.

Se remarcă faptul că, în ciuda măsurilor active ale Serviciului Federal de Securitate, ale Rosguard și ale operațiunilor de informare și psihologice care operează pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei, ocupanții ruși se confruntă cu dificultăți enorme în controlarea populației din aceste teritorii. Încercările de a stabili un guvern pro-rus fals în rândul trădătorilor și colaboratorilor nu au niciun sprijin din partea populației locale, a transmis Statul Major al Ucrainei.

În plus, în republica nerecunoscută transnistreană-moldavă, curatorii ruși ai autorităților locale răspândesc zvonuri despre implicarea Transnistriei în războiul cu Ucraina.

Cum au evoluat rușii în război cu ucrainenii

În Republica Autonomă Crimeea, ocupată temporar, la sediul Brigăzii 126 Separate a Gărzii de Coastă, a avut loc o ceremonie de adio în același timp cu aproximativ 100 de membri ai unității care au murit. Evenimente similare au avut loc recent la Clubul Marinarilor din Sevastopol, unde și-au luat rămas bun de la pușcașii marini ai Flotei Mării Negre care au murit în războiul cu Ucraina.

Statul Major General a mai raportat că în orașul Donețk, regiunea Donețk, ocupanții au înființat o tabără de filtrare pentru civilii care încercau să părăsească Mariupol. Organele punitive ale FSB efectuează așa-numitele măsuri de filtrare împotriva deținuților. În zonele așezărilor Kreminna și Rubizhne au fost înregistrate fapte de evacuare forțată a cetățenilor ucraineni de către ocupanți și de deportare a acestora pe teritoriul regiunii Voronej.

În unele așezări din regiunea Cernihiv, care sunt ocupate temporar de forțele de ocupație, există fapte de confiscare a tractoarelor de la fermierii locali. Utilajele agricole sunt folosite pentru a evacua echipamentele ocupate de ocupanți.

În regiunea Harkov, un batalion-grup tactic din cadrul Regimentului 59 de tancuri al Districtului Militar de Vest, care opera în direcția Harkov, a fost supus focului artileriei ucrainene. Unitatea consolidată a suferit pierderi semnificative de oameni și echipamente.

Incendii și explozii în Kiev. Civilii sunt rugați să își închidă ferestrele

În capitală, ucrainenii sunt îndemnați să își închidă sau să își blocheze bine ferestrele, din cauza unui incendiu în regiunea Kievului, potrivit serviciului de presă al Administrației de Stat.

„Există fum în districtele Sviatoshynskyi și Holosiivskyi”, a transmis Administrația de Stat din Kiev, îndemnând locuitorii să își închidă geamurile în special noaptea și în primele ore ale dimineții și, dacă este posibil, să nu se afle în aer liber. Dacă sunt disponibile, sistemele de aer condiționat și de purificare a aerului ar trebui să fie pornite, au transmis oficialii.

În cazul dificultăților de respirație și tuse, administrația de stat a orașului Kiev sfătuiește populația să apeleze la ajutorul unui medic. în urmă cu câteva ore, martorii oculari au raportat explozii în regiunea Kiev, iar pe rețelele de socializare ale ocupanților s-a vorbit despre un incendiu și o explozie la un depozit de petrol.

130 de militari ruși, 9 tancuri și 6 vehicule de luptă, distruse

În primele ore ale zilei de 25 martie, forțele armate ucrainene au transmis că, în ziua precedentă, OTU „Est” a distrus aproape 130 de invadatori, nouă tancuri și șase vehicule de luptă de infanterie. Pe parcursul zilei, în zona de responsabilitate a grupului operațional și tactic „Est”, soldații ucraineni au respins cinci atacuri ale trupelor fasciste rusești și au distrus echipamente inamice.

„În urma luptelor au fost distruse următoarele: personal - până la 130, tancuri - 9, transportoare blindate de personal - 1, vehicule de luptă de infanterie - 6, ACS, tunuri - 5, societate pe acțiuni (lansator de grenade - n.r.) - 8, UR-77 (instalație autopropulsată sovietică cu reacție - n.r. .) - 1. O altă parte a răului fascist rus arde deja în iad. Nu veți fi iertați, iar toate crimele vor fi pedepsite”, se arată într-un comunicat emis de OTU „Est”.

Infrastructura majoră din centrul orașului Izyum este distrusă

Confruntările intense din jurul orașului Izyum au lăsat o mare parte din oraș distrus, spun oficialii orașului, noi imagini din satelit dezvăluind amploarea devastării din orașul din estul Ucrainei. Materialele au fost realizate joi de către reprezentanții Maxar Technologies.

Ele arată un crater masiv cu o lățime de aproximativ 12 metri pe un câmp din zona centrală a orașului. Resturile arse ale unei școli se află pe o parte a craterului, iar pe cealaltă parte se află un teren de fotbal. O parte a unui spital de peste drum se observă a fi, de asemenea, distrusă.

Orașul a fost ținta focurilor, în timp ce Rusia încerca și încearcă în continuare să lege progresele făcute în regiunea Harkov din nordul Ucrainei de bastionul său din estul îndepărtat al țării.

Adjunctul consiliului Max Strelnyk a declarat, joi, pentru CNN că orașul a fost „complet distrus” de avioanele și artileria rusească, chiar dacă în interiorul Izyumului au continuat lupte aprige pentru controlul terenului.

La nord de școală, în imaginile din satelit, o clădire mare de cazane și toate clădirile rezidențiale din apropiere apar distruse. Nu pare să existe nicio țintă militară identificabilă în această parte a centrului Izyum.

La aproximativ 5 kilometri la nord-vest de Izyum, un convoi de artilerie autopropulsată rusă este surprins deplasându-se spre oraș.

Trupele rusești controlează acum sectoarele orașului de pe malul nordic al râului Seversky Donets, care împarte Izyum în două, a declarat Strelnyk. Ucrainenii controlează sectoarele orașului de pe malul sudic al râului.

La cinci kilometri nord-est de oraș, artileria autopropulsată rusă este, de asemenea, surprinsă poziționată pe un câmp, cu turelele îndreptate spre centrul orașului Izyum.

O altă imagine arată că două poduri pentru vehicule care traversează râul Seversky Donets au fost parțial distruse, în ceea ce pare a fi o lovitură intenționată pentru a opri un avans rusesc peste râu.

Dar rușii au găsit o cale de ocolire și acum avansează spre oraș dinspre sud.

Pentru a ocoli podurile aruncate în aer, rușii au ridicat două poduri de pontoane peste râul Seversky Donets pentru a înconjura orașul. Nu la mare distanță de aceste poduri, pe malul sudic al râului, un convoi de tancuri este surprins deplasându-se de-a lungul unei autostrăzi spre sectoarele controlate de ucraineni din Izyum.

Inamicii fac progrese și în Mariupol

Institutul pentru Studiul Războiului a transmis că forțele rusești au făcut progrese constante în orașul Mariupol, aflat sub control în sudul țării, intrând în zona centrală a orașului pe 24 martie. Orașul portuar, considerat crucial pentru campania Rusiei, a fost încercuit de trupele rusești de la începutul lunii martie.

Pe măsură ce situația se deteriorează în Mariupol, autoritățile locale ucrainene au părăsit orașul pentru a coordona mai bine operațiunile regionale, afirmă ISW, care este un grup militar de reflecție independent cu sediul în SUA.

Acesta a precizat că forțele rusești au continuat, de asemenea, să bombardeze Harkov și au lovit un punct de livrare a ajutorului umanitar, raportându-se ulterior șase morți și 15 răniți, și au asigurat câteva progrese minore în regiunile Donețk și Luhansk.

Dar a remarcat, de asemenea, atacul de succes al Ucrainei asupra navelor rusești în portul ocupat Berdyansk, adăugând că Ucraina a forțat trupele rusești să treacă în defensivă la nord-vest de capitala Kiev și a împiedicat Rusia să încercuiască regiunea Cernihiv.