Săptămâna de lucru de șase zile în Grecia. Măsura radicală împotriva crizei forței de muncă

Săptămâna de lucru de șase zile în Grecia. Măsura radicală împotriva crizei forței de muncă Angajat. Sursa foto. Pixabay

Grecia a decis să introducă săptămâna de lucru de șase zile în speranța de a rezolva criza de personal în sectoarele specializate ale economiei.

Această măsură nu este însă obligatorie, oferind flexibilitate atât angajaților, cât și angajatorilor în ajustarea programelor de lucru.

În anul 2023, Parlamentul Greciei a adoptat o lege nouă privind condițiile de muncă, incluzând o săptămână de lucru de șase zile și un program flexibil, în pofida protestelor vehemente ale partidelor de opoziție și sindicatelor.

Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile

Mai exact, noua lege permite lucrătorilor cu normă întreagă să aibă un al doilea loc de muncă cu normă parțială și să lucreze până la treisprezece ore pe zi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, limita poate ajunge la 65 de ore pe săptămână în cazul unei săptămâni de cinci zile sau 78 de ore în cazul unei săptămâni de șase zile.

Legea reglementează posibilitatea adoptării săptămânii de lucru de șase zile, în funcție de nevoi.

Aceasta reglementare va intra în vigoare de la 1 iulie, însă rămâne la latitudinea angajaților dacă vor să lucreze mai mult sau nu.

Grecia

Grecia. Sursa: Dreamstime.com

Această zi suplimentară de muncă vizează în mod particular companiile din sectorul industrial, unde funcționează linii de producție continuă.

Totodată, legea permite angajatorilor din Grecia să instituie o perioadă de probă de până la șase luni pentru noii angajați și să îi concedieze în primul an fără să acorde compensații sau preavize, cu excepția cazurilor contrare convenite.

Decizia, luată pentru a combate penuria de angajați specializați

Conform guvernului, noua legislație a muncii integrează standardele Uniunii Europene în legislația internă a Greciei și vizează reducerea muncii nedeclarate, promovând în același timp flexibilitatea și stimularea ocupării forței de muncă în ansamblu.

În cazuri excepționale, companiile private pot adopta un program de lucru de șase zile în contextul unui volum mare de activitate.

În această situație, Inspectoratul Muncii va examina creșterea volumului de muncă pentru a evalua justificarea implementării acestui program extins.

Companiile din Grecia sunt îndemnate să pună la dispoziție stimulente atractive pentru a motiva angajații să accepte noul program de lucru de șase zile.

Angajati

Angajați. Sursa foto: Seyephoto | Dreamstime.com

Reacția publică la lege a fost polarizată. Unii economiști și analiști de piață consideră că această măsură temporară poate fi eficientă în abordarea crizei forței de muncă și în stimularea creșterii economice.

Totuși, există preocupări cu privire la impactul asupra sănătății și bunăstării angajaților, exprimându-se îngrijorări legate de riscul de suprasolicitare și epuizare profesională, potrivit greekreporter.com.