Săptămâna de lucru de 4 zile în România. Când ar putea intra în vigoare şi ce se urmărește prin acest proiect

Săptămâna de lucru de 4 zile în România. Când ar putea intra în vigoare şi ce se urmărește prin acest proiect Sursa foto: Arhiva EVZ

Săptămâna de lucru de 4 zile ar putea fi una dintre soluțiile pentru creșterea productivității angajaților, ştiind faptul că un om nu poate fi productiv după ce intervine oboseala. Mai trebuie spus că săptămâna de lucru de 4 zile este un experiment global de succes. De exemplu Islanda, Spania, Marea Britanie şi Japonia se numără printre ţările care au testat acest program şi au fost mulțumite de rezultate.

Directiva UE din  2019/1158 privind asigurarea echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor introduce conceptul de „formule flexibile de lucru” cu ajutorul cărora salariații să îşi poată adapta programul de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanță, a programelor de muncă flexibile sau a unor programe de muncă cu timp redus de lucru.

Dacă majoritatea ţărilor în care programul de lucru de 4 zile pe săptămână a fost testat au avut în vedere reducerea proporţională a numărului de ore lucrate într-o săptămână cu menţinerea nemodificată a salariului, în România şi în Belgia, conceptul de săptămână scurtă de lucru are în vedere doar o comasare a săptămânii de lucru de 40 de ore în 4 zile lucrătoare şi acordarea a 3 zile libere, scrie infoactual.ro.

România vrea să adopte programul: Săptămâna de lucru de 4 zile

Așadar, cu scopul de a ne alinia normelor europene, în urma unui proiect de lege înregistrat în data de 3 martie, care modifică Legea nr.53/2003 din Codul Muncii, a fost pusă în dezbatere problema săptămânii de lucru de patru zile, pentru a facilita revenirea angajaților la birou și a crește productivitatea. Proiectul este susținut atât de senatori, cât și de deputați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.

Ce spun românii despre acest proiect de lege

În sondajul realizat de platforma de recrutare BestJobs, aproximativ 78% dintre angajați sunt deschiși la ideea unei săptămâni de lucru de 4 zile.

Aproape 71% dintre angajaţi consideră că săptămâna de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent şi activităţii lor.  Iar 41% consideră că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program, şi 45% simt că, în eventualitatea în care va fi adoptat un astfel de mod de lucru în compania pentru care lucrează, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede:

Piaţa muncii este într-un punct în care, mai mult decât oricând, sănătatea mintală a angajaţilor este pe primul loc, iar angajatorii sunt deschişi să abordeze soluţii de flexibilizare a muncii, urmând modelul altor ţări europene. După ce am experimentat cu toţii modelul de lucru de la distanţă şi am văzut că funcţionează, ne aflăm acum la un pas de a testa şi săptămâna de lucru de 4 zile, care le-ar aduce angajaţilor o zi liberă în plus, chiar dacă, în forma actuală, nu le-ar schimba volumul de muncă. Avantajele par să îi convingă chiar şi pe cei mai reticenţi dintre angajaţi, în timp ce companiile rămân încă rezervate,  spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.

Ce prevede Codul Muncii în prezent

În prezent, Codul Muncii prevede că, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, potrivit legislației actuale.

Cu privire la efectele asupra angajaților, 1 din 4 angajatori consideră că aceştia ar fi mai fericiţi datorită zilei libere în plus, dar 12% se tem că acest program ar putea conduce rapid la extenuare, din cauza volumului crescut de muncă într-o zi de lucru. Sondajul a fost efectuat în perioada 02 – 24 martie pe un eşantion de 1.113 utilizatori de internet din România.

Spania a aprobat un program pilot pe trei ani

Sute de companii din Spania sunt aşteptate să se înscrie în programul guvernamental pentru a testa eficienţa pe scară largă a săptămânii de lucru de 4 zile.

Membri ai partidelor politice din Spania au susţinut acest experiment încă dinainte de pandemia Covid-19 şi cu atât mai mult în ultima perioadă, după ce pandemia a dovedit că este posibilă o flexibilizare majoră în ceea ce priveşte relațiile de muncă chiar dacă s-a lucrat de acasă, informează infoactual.ro.