Zelenski, propunere neașteptată la Chișinău. Ce vrea să facă, alături de Republica Moldova

Zelenski, propunere neașteptată la Chișinău. Ce vrea să facă, alături de Republica MoldovaVolodimir Zelesnki. Sursa foto: Dreamstime.com

Volodimir Zelenski a sosit la Chișinău cu ideea de „Dezvoltarea unei coaliții de luptători și propunerea unei coaliții Patrioți. UE, NATO, formula păcii. Toate pentru a ne proteja viitorul”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit într-o vizită în Moldova. El a anunțat acest lucru pe 1 iunie în Telegram.

Șeful statului va participa la summitul comunității politice europene. „Multe întâlniri bilaterale. Dezvoltăm o coaliție de luptători și propunem o coaliție de Patrioți. UE, NATO, formula păcii. Toate pentru a ne proteja viitorul”, a scris șeful statului.

Garanții și securitate pe drumul aderării la Alianță

În cadrul summit-ului s-a discutat despre Ucraina care în 2023 are nevoie de invitații clare către NATO și UE, precum și garanții de securitate pe drumul către Alianță. Acest lucru a fost anunțat la 1 iunie la summitul Comunității Politice Europene din Moldova de către președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

„În vara [în iulie] - la Vilnius, la summitul NATO , avem nevoie de o invitație clară a Ucrainei de a adera la Alianță, precum și de garanții de securitate pe calea aderării. În toamnă, la aderarea noastră la UE , avem nevoie de o decizie pozitivă clară”, a spus președintele.

Potrivit lui Zelenski, țara agresoare, Federația Rusă, care a lansat un război împotriva Ucrainei în februarie anul trecut, se teme de NATO și încearcă să-i absoarbă doar pe cei care se află în afara securității colective.

De asemenea, Rusia încearcă să lase războiul „înghețat” pe teritoriul vecinilor săi, dacă nu poate absorbi întreaga țară deodată”, a adăugat președintele.

„De ce contingentul rus mai este în Transnistria? Kremlinul are nevoie doar de asta pentru a dezgheța într-o zi un atac asupra Moldovei. Cât timp va tolera Europa asta? Aceasta întrebare are deja peste 30 de ani. Și merită răspuns. Nu ar trebui să existe loc pe continentul nostru fie „război înghețat, fie fierbinte”, a spus Zelenski.

În opinia sa, „fiecare țară europeană care se învecinează cu Federația Rusă și nu dorește ca Rusia să o sfâșie ar trebui să fie membră cu drepturi depline a UE și NATO”.

„Și există doar două alternative la asta - fie războiul deschis, fie ocupația rusă târâtoare”, a subliniat Zelenski. „Vedem ce se întâmplă în Belarus. Vedem ce se întâmplă în Georgia. Vedem cum sunt atrase aceste popoare, deși diferit, în aceeași stare de fărădelege. Dar ce văd ei? Chiar dacă ucrainenii, care dovedesc cu sânge angajamentul nostru pentru libertate și valorile unei Europe unite, nu au auzit încă un răspuns clar pozitiv despre aderarea la UE și NATO, speranțele altora devin complet evazive”.

Președintele a adăugat că „anul acesta este pentru decizii”.

„Gândiți-vă la această dezamăgire - la dezamăgirea atât a soldaților noștri care luptă pentru libertate, cât și a acelor popoare pentru care lupta noastră în Ucraina este speranța lor”, i-a îndemnat Zelenski pe liderii participanți la summit.

„Ucraina este pregătită, așteptăm ca și NATO să fie pregătită să ne accepte”

Ucraina este pregătită să devină membră a Alianței Nord-Atlantice. Acest lucru a fost anunțat la 1 iunie la Chișinău, la o conferință de presă comună în urma negocierilor cu președintele Republicii Moldova Maia Sandu, a declarat șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Newsmaker .

"Am discutat cu președintele relațiile noastre, infrastructura, proiectele importante pe care le vom finaliza în viitorul apropiat, viitorul nostru în UE. Ucraina este pregătită să intre în NATO, așteptăm ca NATO să fie pregătită să accepte Ucraina. Garanțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina, ci și pentru vecinii noștri - pentru Moldova - din cauza agresiunii Rusiei", a spus președintele.