Războiul din Ucraina, ziua 463. Va fi judecat Vladimir Putin pentru crime de război? Răspunsul cinic al lui Emmanuel Macron

Războiul din Ucraina, ziua 463. Va fi judecat Vladimir Putin pentru crime de război? Răspunsul cinic al lui Emmanuel Macron Vladimir Putin / Sursa: Arhiva EVZ

Războiul din Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron a făcut o declarație neașteptată în ceea ce privește judecarea lui Vladimir Putin la Haga pentru crime de război.

Războiul din Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că s-ar putea să nu fie posibilă trimiterea lui Vladimir Putin la Haga pentru a se confrunta cu acuzații de crime de război dacă el este singura persoană cu care Occidentul trebuie să negocieze încetarea războiului din Ucraina.

Emmanuel Macron: „Vreau să intri în închisoare, dar ești singurul cu care pot negocia”

Într-un discurs în Republica Moldova, Emmanuel Macron a spus: „Dacă în câteva luni avem o fereastră pentru negocieri, întrebarea va fi arbitrajul între un proces și o negociere, iar tu trebuie să negociezi cu liderii pe care îi ai de facto, și cred că negocierile vor fi o prioritate... Vă puteți pune într-o poziție în care să spuneți: „Vreau să intri în închisoare, dar ești singurul cu care pot negocia”.

Emmanuel Macron a mai declarat că Ucraina are nevoie de asigurări de securitate. În acest context, liderii se vor întâlni la Vilnius, capitala Lituaniei, în iulie pentru a discuta despre aderarea la NATO a Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, consideră că Rusia și-a pierdut toată legitimitatea, dar că, dacă viitoarea contraofensivă ucraineană nu și-a îndeplinit obiectivele militare, va trebui să existe o evaluare a naturii viitorului sprijin european pentru Ucraina. În același timp, el a spus că Ucraina își apără nu doar propriile granițe, ci și pe cele ale Europei.

Președintele francez a recunoscut miercuri că Franța a greșit în fața națiunilor din estul Europei spunând că țara sa ar fi trebuit să le acorde mai multă atenție pe fondul avertismentelor lor cu privire la o Rusie beligerantă înainte de invazia sa în Ucraina.

Vladimir Putin este urmărit de Curtea Penală Internațională

Reamintim că pe 17 martie Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Un număr de 123 de state sunt parte ale acordului de la Roma. Aproximativ patruzeci de țări nu au semnat niciodată tratatul, printre acestea: China, Etiopia, India, Indonezia, Irak, Coreea de Nord, Arabia Saudită și Turcia. Alte câteva zeci au semnat statutul, dar legislativele lor nu l-a ratificat niciodată, printre ele: Egipt, Iran, Israel, Rusia, Sudan, Siria și Statele Unite.

Hotărârea obligă cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor, theguardian.com.