Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, o erupție mai puternică decât explozia bombei atomice de la Hiroshima

Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, o erupție mai puternică decât explozia bombei atomice de la Hiroshima Sursa: publika.md

NASA a dezvăluit că erupția vulcanică din arhipelagul Tonga de pe 15 ianuarie a fost mai puternică ca bomba atomică de la Hiroshima. Supraviețuitorii au povestit că nu au mai văzut niciodată asa ceva, erau la un pas să își piardă viața.

Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a expulzat o ciupercă de fum cu o înălţime de până la 40 de kilometri în timpul erupţiei ce a fost auzită până în Alaska, la peste 9.000 de kilometri distanţă, iar un tsunami a făcut ravagii.

Oamenii de știință NASA au mărturisit că forța erupției vulcanice a fost cu mult mai puternică ca cea a bombei atomice de la Hiroshima. Supraviețuitorii au rămas șocați de fenomen și au declarat că "le-a zguduit creierul", relatează luni AFP.

Erupția vulcanică, mai puternică decât bomba de la Hiroshima

Potrivit NASA Earth Observatory, erupţia a fost de câteva sute de ori mai periculoasă și puternică decât bomba atomică americană lansată asupra oraşului japonez Hiroshima în august 1945. Aceasta a fost una dintre marile tragedii ale omenirii. Puterea ei a fost estimată la aproximativ 15 kilotone (15.000 de tone) de TNT.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cantitatea de energie eliberată de erupţie credem că a fost echivalentă cu între 5 şi 30 de megatone (5 până la 30 de milioane de tone) de TNT", a declarat Jim Garvin, om de ştiinţă în cadrul NASA, citat într-un material publicat duminică seara pe site-ul misiunii Earth Observatory.

Agenţia a declarat că erupţia a distrus complet insula vulcanică situată la aproximativ 65 de kilometri nord de capitala Tonga, Nuku'alofa. În urma fenomenului, colțul de rai cu o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori s-a transformat într-o locație fără viață, cu o cenușă toxică, apă otrăvită. S-a ales praful și de culturile agricole.

Peste trei persoane din Tonga s-au stins din viață , iar alți 2 oameni au murit în apele din Peru, țara care a fost afectată de erupție. Autoritățile au declarat "urgenţă de mediu" de 90 de zile. Zona de coastă a fost afectată de deversarea a 6.000 de barili de ţiţei în urmă cu o săptămână, o maree neagră ce continuă să se răspândească. Locuitorii au ajuns la capătul puterilor și își așteaptă sfârșitul din clipă în clipă.

Şocul în urma erupţiei "depăşeşte cu mult orice au experimentat oamenii de aici", a declarat pentru AFP jurnalista Mary Lyn Fonua din Nuku'alofa.

"Unda de şoc de la erupţie pur şi simplu ne-a zguduit creierul", a spus ea, adăugând că stratul de cenuşă fină care acoperă totul îngreunează în continuare viaţa locuitorilor. "Se infiltrează peste tot", a descris ea adăugând că cenuşa "irită ochii, face răni în colţurile gurii, toată lumea are unghiile înnegrite".