Vladimir Putin își întărește armata cu criminali și traficanți de droguri. Foștii deținuți sunt trimiși în prima linie din Ucraina

Vladimir Putin își întărește armata cu criminali și traficanți de droguri. Foștii deținuți sunt trimiși în prima linie din Ucraina

Foștii deținuți de drept comun din Rusia, eliberați de curând din închisori, vor fi trimiși să lupte în Ucraina. Vladimir Putin a semnat un nou decret care permite recrutarea bărbaților condamnați pentru infracțiuni grave. Nu sunt acceptați în rândul armatei cei care au comis infracțiuni sexuale împotriva copiilor sau teroriștii. De altfel, tot din închisori își recrutează mercenarii și Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner.

Criminalii traficanții de droguri eliberați recent din închisoare vor fi recrutați în armata Rusiei și vor fi trimiși pe frontul din Ucraina, Confruntat cu grave pierderi de vieți omenești în război, Vladimir Putin a semnat un nou decret care modifică legislația privind mobilizarea. Astfel, toți cei condamnați pentru infracțiuni grave vor putea fi recrutați în armată. Fac excepție doar cei condamnați pentru infracțiuni de natură sexuală comise împotriva copiilor sau pentru terorism.

În luna septembrie au apărut informații conform cărora, grupul de mercenari Wagner face recrutări dintre prizonierii din închisori cărora le promite eliberarea. O astfel de procedură nu este permisă de legislația rusă. Cu toate acestea, șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a fost filmat în timp ce le spunea prizonierilor că „nimeni nu se întoarce în spatele gratiilor” dacă se angajează ca mercenar. În schimb, el i-a amenințat cu moartea și torturi grave pe toți cei care vor încerca să dezerteze sau să se predea inamicului.

Conform unei investigații Insider, în ultimele două luni au murit pe frontul din Ucraina în jur de 500 de deținuți periculoși recrutați de gruparea Wagner din închisori. Aceștia au fost identificați de jurnaliști care le-au prezentat fotografiile și datele personale.

Vineri, compania de mercenari Wagner și-a deschis primul sediu oficial în Rusia, în orașul Sankt Petersburg.

Sursa: Arhiva EVZ

Soldații ruși acuzați de crime de război

Pe de altă parte, în acest război, soldaţii ruşi au fost acuzaţi de mai multe infracţiuni grave, între care jafuri, violuri, crime și acte de tortură împotriva civililor. Comisia Internaţională Independentă de Anchetă în Ucraina, înfiinţată de ONU, a raportat în septembrie că au fost comise crime de război de către forţele ruse.

Oficialii internaționali au făcut referire la execuţii sumare ale civililor şi acte de „violenţă sexuală bazată pe gen” comise de unii soldaţi. Ucraina a anunțat că a identificat zeci de mii de posibile crime de război comise de forţele ruse de ocupație.

Rusia neagă acuzațiile și susține că responsabili pentru moartea civililor sunt militarii ucraineni care au bombardat localități civile controlate de separatişti.

Vladimir Putin a trimis aproape 50.000 de recruți pe front

Vladimir Putin a anunțat că aproximativ 49.000 din cei aproximativ 300.000 de rezerviști mobilizați în luna septembrie au ajuns deja în unități de luptă din Ucraina. El a declarat unui grup de tineri și tinere dintr-o mișcare controlată de Kremlin, numită Frontul Popular, că „aproximativ 50.000” de voluntari s-au înrolat pentru front.

Experții militari spun că în spatele acestei decizii de mobilizare se ascunde eșecul Rusiei de pe câmpul de luptă din Ucraina. Iar mobilizarea rezerviștilor și trimiterea lor de urgență pe front a avut drept scop completarea unităților militare care au înregistrat piederi grele în fața Ucrainei.