Exclusiv. La Kerci s-a depășit linia roșie! Va recunoaște Occidentul că e în război? Cristoiu: Toate țările europene dau arme Video

Exclusiv. La Kerci s-a depășit linia roșie! Va recunoaște Occidentul că e în război? Cristoiu: Toate țările europene dau arme VideoSursa: twitter

Renumitul jurnalist și istoric Ion Cristoiu, invitatul lui Robert Turcescu în podcastul EVZ Play, apreciază că după atacul terorist al podului de la Kerci se poate spune că războiul din Ucraina a ajuns într-un moment critic, de care pe care. Ambele beligerante nu mai pot da înapoi, fiecare din motive diferite. Însă și pentru Occident, care a susținut din prima clipă Ucraina, a venit momentul în care trebuie să decidă dacă recunoaște sau nu că e în război. Oficial nu e, dar potrivit convențiilor dreptului internațional, este.

În viziunea cunoscutului jurnalist, escaladarea tensiunilor pe frontul de Est odată cu ceea ce consideră „actul terorist" de la podul Kerci, la care se adaugă sabotajul Nord Stream și riposta extrem de dură a rușilor, care au bombardat recent cu rachete marile orașe ale Ucraine, converg spre o etapă critică a conflictului.

Cristoiu: E un moment de care pe care

„Ne aflăm într-un moment de care pe care.  E greu din punct de vedere politic să se facă un aranjament. Occidentul s-a implicat din primul moment în război dând arme fățiș, încălcând o regulă pt că Ucraina nu are tratat cu nicio țară occidentală. De exemplu, în Primul Război mondial, când Rusia a sărit în ajutorul Serbiei, în baza unui tratat, a dus la război mondial. Ucraina nu a avut tratat cu nicio țară occidentală.

sursă: EvZ

În condițiile acestea, dreptul internațional spune că poți oferi doar ajutor moral, arme dacă vrei, le dai pe sub masă. Occidentul și cu SUA a sprijinit din primul moment cu arme și nu numai (servicii, presă), asta înseamnă că Occidentul a devenit parte din război, este limpede”, a subliniat invitatul lui Robert Turcescu.

Nu mai există state neutre în Europa

Ion Cristoiu apreciază, de asemenea, că Occidentul nu mai poate susține că este neutru din moment ce, potrivit normelor dreptului internațional, nu respectă statutul de entitate neutră la un conflict armat regional.

Sursa foto: Ukrainean PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

„Cu excepția câtorva state, Turcia sau Ungaria, nimeni nu a vrut să rămână neutru, nici măcar Elveția. În astfel de conflicte e bine să mai ai câteva state neutre la care să apelezi pentru negocieri. Pe zi ce trece Occidentul a înarmat Ucraina și Rusia a cucerit 20%. Care e argumentul să faci pace ținând cont că de opt luni, Occidentul nu a dat deloc înapoi ca să își lase marjă de negociere. E sinucidere politică curată. Singura posibilitate e ca Zelenski să anunțe asta (n.r. - că Occidentul e în război alături de Ucraina), dar dacă se va întâmpla asta va trebui să plece pentru că va fi o lovitură de stat", a punctat gazetarul.

Cum poate fi oprit totuși războiul?

În viziunea lui Cristoiu, singura soluție de încetare a conflictului, în condițiile în care logica oricărui război este imprevizibilul, este ca Ucraina să admită oficial că Donbas și Crimeea sunt parte a Rusiei.

„Rușii nu vor da înapoi, țarul (n.r. - Nicolae al II-lea) a căzut din cauza insucceselor de pe front în Primul război mondial. În cazul unei țări precum Rusia, dominată de orgoliul istoric de imperiu, nici ei nu pot da înapoi. Singura soluție de oprire a acestui război e să fie recunoscută Crimeea și Donbas ca făcând parte din Rusia, că a avut loc și referendumul. Ce nu știu liderii europeni, cu războiul în această fază, cu Occidentul care este implicat, războiul are o logică a lui, păstrarea lui în fiecare zi crește riscul derapării", a subliniat fondatorul EVZ.

Acesta a estimat, în dialogul săptămânal cu Robert Turcescu, că cel mai probabil războiul va vira înspre un conflict înghețat după modelul Afganistan. „Cred că va fi un conflict semi-înghețat. Zelenski se va bate în continuare cu Rusia pentru Crimeea, rușii vor păstra acel domeniu. Se va lăsa impresia mediatică că războiul nu s-a încheiat, când el de fapt e încheiat. Ca și în Afganistan, timp de 20 de ani nu a știut nimeni că acolo e război”.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro