Evenimentul Zilei > Justitie > VIŞINESCU ar putea fi ELIBERAT
VIŞINESCU ar putea fi ELIBERAT

VIŞINESCU ar putea fi ELIBERAT

Alexandru Vişinescu ar putea fi eliberat dacă medicii vor considera că este prea bolnav şi nu poate primi tratament corespunzător după gratii. Torţionarul suferă de Alzheimer, demenţă, iar la multe termene nu a fost coerent.

Condamnat definitv la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni împotriva umanităţăţii, fostul torţionar Alexandru Vişinescu ar putea ieşi din arest nu mai curând de luna martie. Acesta se află deocamdată pentru 21 de zile în carantină şi ar putea fi eliberat în cazul în care medicii consideră că este prea bolnav ori prea bătrân pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Potrivit unor date ale ANP, în 2015 în puşcăriile din ţară nu s-a aflat niciun deţinut de peste 90 de ani.

Alexandru Vişinescu a fost dus la penitenciarul Rahova unde va petrece următoarele trei săptămâni în carantină într-o celulă specială. După ispăşirea celor 21 de zile, torţionarul va afla în ce penitenciar ar urma să îşi execute pedeapsa de 20 de ani primită. Cel mai probabil, va rămâne la Rahova sau va ajunge la Jilava, Giurgiu ori Găneşti. Vişinescu ar putea avea parte de un regim închis de detenţie, sau unul de maximă siguranţă care se aplică deţinuţilor cu sentinţe mari, de peste 13 ani.

În alte cuvinte, bătrânul îşi va petrece toată ziua în celulă şi va beneficia zilnic de maximum o oră de plimbare în curte. În aceste 3 săptămâni, Vişinescu va fi testat medical, urmând în mod normal ca apoi să înveţe regulamentul din penitenciar. Va urma chiar şi un test psihologic, unul dintre cele mai importante examene. Va fi de asemenea întrebat de gardieni dacă are inamici în închisoare, în ce penitenciare îşi ispăşesc aceştia pedeapsa, pentru a se evita să fie repartizat în celule comune, anuţă b1TV

Există însă şi posibilitatea ca Vişinescu să scape mai devreme de detenţie şi asta numai dacă medicii vor considera că ispăşirea pedepsei ar fi o reală tortură pentru fostul torţionar. Acesta suferă de Alzheimer, demenţă şi la multe dintre termenele de judecată a fost incoerent, iar dacă ANP nu îi poate asigura un tratament optim, fie şi într-un spital de penitenciar, bătrânul ar putea fi eliberat. Anul trecut, mai puţin de zece deţinuţi au beneficiat de aceste reglementări. fiind eliberaţi pe motive de boală. Alexandru Vişinescu urmează să împlinească anul acesta vârsta de 91 de ani.