Evenimentul Zilei > International > Virusul ucigaș i-a „ars” plămânii. Medicii au fost îngroziți. Miracolul din sala de operații
Virusul ucigaș i-a „ars” plămânii. Medicii au fost îngroziți. Miracolul din sala de operații

Virusul ucigaș i-a „ars” plămânii. Medicii au fost îngroziți. Miracolul din sala de operații

Medicii de la Policlinico din Milano, Italia au fost îngroziți când au constatat că plămânii unui tânăr de 18 ani, fuseseră complet „arși” de coronavirus.

Tânărul a fost,  însă, salvat după ce medicii i-au făcut un transplant pulmonar bilateral, primul de acest gen din Europa.

Operația a fost făcută după ce tânărul a stat mai mult de două luni la reanimare.

Primele semne ale bolii s-au instalat pe 2 martie, cu febră ridicată. Cazul este foarte rar, având în vedere că virusul în marea majoritate la adolescenți provoacă doar simptome ușoare.

Deși era un tânăr sănătos, fără boli preexistente, a ajuns în 4 zile în condiții foarte grave în terapie intensivă la spitalul San Raffaele. Două zile mai târziu, a fost intubat.

Pe 23 martie, având în vedere noua agravare a stării sale, medicii Unității de Terapie Intensivă de Chirurgie Cardiacă din Irccs l-au conectat, în comă farmacologică, la mașina de salvare Ecmo.

După aproape trei săptămâni de comă, experții în chirurgie toracică și transplanturi pulmonare ale Policlinicii, sub conducerea profesorului Mario Nosotti, s-au decis să se încerce calea transplantului.

Acest gen de operație nu a fost încercată decât în ​​China, unde a început răspândirea Covid-19.

Norocul i-a surâs tânărului deoarece a apărut un donator, un decedat la locul de muncă. Plămânii au fost transportați la Milano în urmă cu două săptămâni.

„Plămânii păreau din lemn, extrem de grei și cu unele zone complet distruse. O deteriorare răspândită a alveolelor pulmonare, acum incapabilă să-și îndeplinească funcția, cu note de fibroză septală extinsă a fost confirmată în urma examenului microscopic “, au spus medicii italieni.

Operația s-a încheiat perfect, iar după aproximativ 12 ore, circulația extracorporală a fost deconectată: „Un lucru deloc obișnuit, mai ales având în vedere că pacientul a fost conectat la Ecmo timp de două luni”.

În prezent, băiatul este conștient, colaborează, urmează fizioterapia și este scos treptat de la respirator, potrivit gazetaromaneasca.com