Evenimentul Zilei > Social > Vine marea relaxare. Valeriu Gheorghiță: „Avem garanţia de a ajunge la imunitatea de grup”
Vine marea relaxare. Valeriu Gheorghiță: „Avem garanţia de a ajunge la imunitatea de grup”

Vine marea relaxare. Valeriu Gheorghiță: „Avem garanţia de a ajunge la imunitatea de grup”

Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea(CNCAV) împotriva COVID-19, consideră că intenţia de vaccinare este în creştere. El a spus că România are garanţia unui număr suficient de doze de vaccin pentru a ajunge la imunitatea de grup.

Gheorghiță a declarat vineri seara că în prezent România primeşte săptămânal doar de la Pfizer 700.000 de doze, din care sunt folosite circa 650.000. El a participat vineri, activ, la maratonul vaccinării.

Potrivit șefului  CNCAV, există pe stoc 800.000 – 900.000 de doze de ser Pfizer, iar rata de utilizare a acestuia este de 75 – 80%.

„Vestea bună este că săptămânal primim circa 700.000 de doze, în condiţiile în care zilnic, vedem, consumăm circa 80.000 de doze de Pfizer, ceea ce înseamnă (…) că aproape 650.000 de doze consumăm săptămânal, atât pentru doza unu, cât şi pentru rapel”, a spus el la Digi 24.

În opinia sa, România are un mare avantaj prin faptul că face parte din demersul european de vaccinare a populaţiei.

România are un număr suficient de doze pentru a atinge imunitatea de grup

„În momentul de faţă avem garanţia unui număr suficient de doze încât să putem atinge imunitatea de grup”, a susţinut el.

Cu privire la intenţia de vaccinare în ţara noastră, coordonatorul campaniei spune că aceasta este în creştere.

„Periodic, noi am făcut o serie de evaluări şi am observat că nu a scăzut intenţia de vaccinare, în schimb, numărul doritorilor care intrau în platformă, care îşi creau un cont şi răspundeau la acele notificări era din ce în ce mai mic, însă intenţia de vaccinare este aceeaşi, este chiar în creştere şi cred că toate aceste evenimente de tip maraton de vaccinare, centre drive-thru, vaccinare în cadrul unităţilor operatorilor privaţi nu fac altceva decât să uşureze tot acest proces de vaccinare”, a apreciat Gheorghiţă.

El a afirmat că mai este mult de lucru, în mod deosebit în localităţi din mediul rural, unde trebuie găsite mai multe variante de a determina oamenii să se vaccineze şi chiar de a se duce vaccinul la oameni acasă, în mod special la cei care au dificultăţi de deplasare.

Se așteaptă certificatul verde

Despre certificatul verde, pe care a spus că nu doreşte să-l numească „paşaport de vaccinare”, Valeriu Gheorghiţă a declarat că se aşteaptă ca la finele lunii iunie, început de iulie, „să fie deja gata” demersul european.

„Conţine trei tipuri importante de informaţii: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore. Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă”, a precizat el.

Gheorghiţă a adăugat că certificatul va fi sub forma unui cod QR, care va fi scanat când e necesar, de exemplu în punctele de frontieră, dar datele nu vor fi stocate.

Şeful CNCAV a mai declarat că în următoarele două săptămâni, având în vedere că au fost cele două sărbători, 1 Mai şi Paştele, se va urmări evoluţia noilor cazuri de infectare.

„Următoarele două săptămâni sunt esenţiale pentru a vedea care va fi curba de evoluţie a cazurilor. Dacă din punct de vedere epidemiologic nu vom înregistra o creştere a numărului de cazuri, cum s-a întâmplat cu alte ocazii, avem cel puţin două motive ca să justificăm aceste rezultate bune. Unul categoric este legat de creşterea numărului de persoane vaccinate (…), iar un al doilea motiv este legat de faptul că o bună parte dintre persoane au înţeles că este important să respectăm măsurile de prevenţie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, potrivit Agerpres.