Viktor Orban critică sistemul european de azil. Premierul ungar face o comparație cu deportările: „Îi vor transporta în vagoane?”

Viktor Orban critică sistemul european de azil. Premierul ungar face o comparație cu deportările: „Îi vor transporta în vagoane?” Viktor Orban. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vineri, premierul ungar Viktor Orban a criticat dur sistemul european de azil politic. Oficialul s-a întrebat dacă solicitanții de azil prezenți în Germania vor fi „constrânși să urce în vagoane” cu destinaţia Ungaria. Premierul ungar a făcut și o comparație cu deportările.

Viktor Orban, premierul Ungariei, a vorbit despre un acord ce prevede o solidaritate obligatorie între statele membre Uniunii Europene în preluarea de refugiaţi. Oficialul ungar a criticat acest acord, susținând că sunt „reguli care dau Bruxelles-ului dreptul de a spune cum sunt repartizaţi migranţii”.

„Îi vor prinde pe migranţi în Germania, care nu îi vrea, îi vor strânge, îi vor transporta în vagoane şi îi vor descărca la noi? Orice ţară care nu permite intrarea migranţilor va fi constrânsă să o facă”, a spus Vickor Orban în cadrul unei intervenții la radio.

Opoziția din Ungaria a reacționat la declarațiile premierului, denunțând „paralela ruşinoasă cu Holocaustul” făcută de Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu este prima dată când premierul ungur vorbește despre acordul UE. Săptămâna trecută, oficialul susține că acest acord este unul „inacceptabil” și acuză Bruxelles-ul de „abuz de putere”.

Ce prevede sistemul european de azil

Proiectul reformei sistemului european de azil politic prevede un sistem de solidaritate între țările membre ale UE în preluarea refugiaților. Potrivit acestui acord, statele membre vor trebui să primească un anumit număr dintre solicitanții de azil sosiți într-o țară a UE supusă unei presiuni din partea migrației sau să vină cu o contribuție financiară.

În acord se vorbește și despre o compensație financiară de aproximativ 20.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil nerelocat.

Polonia şi Ungaria au votat împotriva acestor propuneri, în timp ce Bulgaria, Malta, Lituania şi Slovacia s-au abţinut de la vot. Reforma Uniunii Europene ar putea fi adoptată înaintea alegerilor europene programate între 6 și 9 iunie 2024, potrivit Agerpres.