Evenimentul Zilei > Sport > Victorie istorică pentru Sorana Cîrstea, la Istanbul. După 13 ani, românca a cucerit un titlu în circuitul profesionist
Victorie istorică pentru Sorana Cîrstea, la Istanbul. După 13 ani, românca a cucerit un titlu în circuitul profesionist

Victorie istorică pentru Sorana Cîrstea, la Istanbul. După 13 ani, românca a cucerit un titlu în circuitul profesionist

Sorana Cîrstea a pus mâna, duminică, pe trofeul de la Istanbul, după o finală disputată împotriva jucătoarei din Belgia, Elise Mertens, scor 6-1, 76(3).

Sorana Cîrstea (31 de ani, locul 67 WTA) a câștigat primul turneu în circuitul profesionist după o pauză de 13 ani. Duminică, românca s-a impus în finala competiției de la Istanbul, după ce a trecut de belgianca Elise Mertens (17 WTA), în două seturi, scor 6-1, 7-6(3). Sportiva „tricoloră” a început în forță și a reușit să încheie foarte repede primul set, după ce a pierdut un singur game.

Mult mai echilibrat a fost cel de-al doilea act, în care s-a ajuns la tie-break. Acolo unde Cîrstea a fost victorioasă cu scorul de 7-3.m Ultima dată, sportiva din Târgoviște triumfase la competiția de la Tașkent, în Uzbekistan, în anul 2008.

În competiția de la Istanbul, Sorana a reușit performanța că nu piardă niciun set. Sâmbătă, în semifinale, ea a trecut de ucraineanca Marta Kostyuk (19 ani, poziția a 85-a WTA), scor 6-4, 6-4.

Sorana Cîrstea a învins-o de trei ori pe belgianca Elise Mertens. Mai jucase o finală pe zgură în 2007, la Budapesta

„Sunt foarte fericită, e prima finală din sezon. E pe zgură, la primul meu turneu din sezonul din acest an. Au fost condiții dificile, vânt, ploaie, dar au fost pentru toată lumea. A fost un meci complicat. Marta a jucat bine, dar sunt mulțumită că voi juca finala de mâine”, declara Sorana Cîrstea după calificarea în finala de la Istanbul. După acest succes, ea va fi răsplătită cu un cec în valoare de 29.200 de dolari și 280 de puncte WTA. La meciurile directe, Cîrstea o conduce pe Mertens cu scorul de 3-0. Sorana s-a mai impus în anul 2016, la Roland Garros, 6-3, 6-0, și în 2018, la Doha, cu scorul de 7-5, 6-4.

Sorana Cîrstea se mai calificase într-o finală la un turneu disputat pe zgură în anul 2007. Atunci, ea a evoluat în ultimul act la Budapesta și a fost învinsă. De asemenea, jucătoarea de tenis a mai fost învinsă în finalele de la Toronto (2013)  și Tașkent (2019).