Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta caută un alt partid de pus în pieptul PSD, cum a fost PNL
ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta caută un alt partid de pus în pieptul PSD, cum a fost PNL

ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta caută un alt partid de pus în pieptul PSD, cum a fost PNL

Peste zi, într-un moment vecin cu delirul, Călin Popescu Tăriceanu a mers la Victor Ponta pentru a-i pune la picioare un PNL cît un atom, adus de el în buzunarul de la piept, sub batista de mire.

Drept răsplată, Mihai Gâdea l-a invitat ca să-l boteze în direct, turnîndu-i în cap un pumn de euro, pentru a-l converti la Domnul Dumnezeul Trustului Intact, Dan Voiculescu.
Călin Popescu-Tăriceanu reuşeşte să făurească momentul comic al zilei politice şi chiar al regimului politic anunţînd că va face un nou partid, Partidul Reformator Liberal, în care vor intra mulţi tineri, dar şi multe tinere (pepinieră pentru viitoarele sale neveste – n.n.), dar mai ales că va candida la Preşedinţia României în numele PSD, altfel spus în numele lui Marian Oprişan şi al lui Nicuşor Constantinescu.
Îi urmează, la această emisiune totalmente umedă, gen Eu pup poala popii. Popa pupă poala mea, nimeni altul decît Victor Viorel Ponta, ministru de Finanţe, preşedinte al USD şi copreşedinte al cadavrului politico-electoral USL, tată, soţ, ginere, pe rînd adept al lui Che Guevara, Tony Blair şi Victor Ianukovici. Are loc, la un moment dat, cînd aburii duioşiei doică-puradel dintre cei doi se mai risipesc, următorul dialog:
„Realizator: Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre faptul că va înfiinţa un partid care se va numi Partidul Reformat Liberal, din ceea ce reţin – sper că nu am – reformat sau reformator liberal – sper că n-am greşit. În condiţiile în care cum deja se intuieşte, ar putea să rupă o parte din PNL, mare, mică, nu ştiu, aţi lua în calcul ca pentru aceşti liberali şi pentru cei care fac parte din această formaţiune să le oferiţi posturi guvernamentale?
Victor Ponta: Categoric da. În sensul în care dacă există un grup semnificativ de parlamentari care au fost alături de noi până aseară, nu? Deci nu vin de undeva din altă parte a lumii, au fost până aseară cu noi, au susţinut proiectele noastre, evident că aş vrea să sprijine guvernul, să fie reprezentaţi, şi eu sunt convins că şi pentru guvern o prezenţă chiar şi ideologică liberală e un lucru bun, pentru că eu nu cred că toate lucrurile bune din lume le fac social-democraţii.”
Citit în grabă, asemenea unei facturi la încălzire, răspunsul lui Victor Ponta lasă impresia unei viziuni duse de insul său dintr-un loc într-altul, precum Elena Udrea poşeta.
Fireşte, e viziunea unui semidoct hrănită cu frînturi auzite la micul dejun de la alţii şi nu cu cărţi solide, deoarece închipuie o politică guvernamentală gen fier de lemn, un soi de gorbaciovism moştenit de la Ion Iliescu.
Citit însă cu atenţie şi mai ales, cu ştiinţa unor lucruri petrecute pînă acum, descoperi în acest text, dezvăluite potrivit învăţăturii Gura Mincinosului Adevăr grăieşte, şmecheria care a făcut ca PSD să încheie o alianță preelectorală cu PNL.
Pe parcursul scurtei vieţi a acestei stele moarte a politicii româneşti numită USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au îmbulzit să ne convingă că mizerul concubinaj are la temelie un amor chior între cele două partide şi tradus într-o amiciție de Ahile şi Patrocle dintre ei doi. Victor Ponta se străduia să declare că PSD a socotit că nu poate guverna fără a avea alături un partener egal, respectat şi iubit precum PNL. Crin Antonescu, cel care impusese acest concubinaj prin sfidarea altor fruntaşi liberali, zicea şi el la fel, umflîndu-şi pieptul a mîndrie.
Chiar credea că PSD vede în PNL un partid fără de care el, PSD, nu s-ar descurca în viaţă?
Afirmaţia lui Victor Ponta de la Antena 3 confirmă însă ceea ce noi bănuiam şi i-o zisesem lui Crin Antonescu, supărîndu-l, supărîndu-l rău de tot, încît chiar ne-a înjurat de cîteva ori în public.
Şi anume că PSD n-avea nevoie de un partener de guvernare egal în drepturi, respectat, ci de un partid istoric, cu blazon anticomunist şi intelectual, pentru a nu mai trece în lume drept parvenit politic.
Întrebînd o dată pe cineva de ce se dau în vînt baronii PSD după puşti de vînătoare scumpe, deşi ei nu vînează, mi s-a răspuns că puşca, alături de cotoarele cărţilor din rafturile goale de cărţi, dau bine cînd vine cineva în vizită.
Indiscutabil, PSD-ul, partid-stat, partid care nu ştie guverna decît de unul singur sau înconjurat de partiduleţe cățeluși, putea să guverneze de unul singur. A avut nevoie însă de Alianţa cu PNL pentru:
1) Obţinerea unui scor de peste 50%, care să-l constrîngă pe Traian Băsescu să-l desemneze premier pe Victor Ponta.
2) Paralizarea electoratului de Dreapta, care, buimăcit de rătăcirea PNL, n-a mai ieşit la vot, lăsînd urnele electoratului de o ţuică şi-un cîrnat.
3) Dobîndirea unui blazon de partid modern fără a fi modern. După cîştigarea Puterii, PSD a purces la limitarea favorurilor făcute PNL.
Treptat-treptat, PNL a fost redus la rolul de figuraţie.
Când s-a prins, Crin Antonescu era prea tîrziu.
Acum, iată Victor Ponta caută pentru PSD un alt partid blazon.
Cel deocamdată presupus – mai e pînă-l face- de Călin Popescu Tăriceanu îi convine mai mult decît PNL, pentru că nu cere PSD-ului prea mare lucru pentru a putea fi pus în piept.
Citeşte şi:

 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Victor Ponta i-a zis lui C. P. Tăriceanu că-i dă un post în Guvern numai dacă-i face rost de ceva trădători
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Prin unul dintre acele evenimente zise în Istoria poporului român drept expresia norocului chior, democrația din România fost salvată!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Ultima Cuvîntare a lui Victor Ponta pe post de Nicolae Ceaușescu al USL
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. USL – o Coaliție Măreață a cărei soartă stă într-un fleac: acceptarea lui Iohannis de către Victor Ponta
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Descinși la București din feudele lor, baronii PSD au încuviințat ruperea USL
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta o apără pe Mariana Cîmpeanu din PNL ca pe un penal din PSD
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Să nu ne smiorcăim cu Crin Antonescu!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum vrea să stea pe sîrmă Crin Antonescu fie și în patru labe
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PNL abia aşteaptă să fie călcat în picioare de PSD!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Cum a eșuat Traian Băsescu în încercarea de a redeveni Președintele României
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Dacă USL va supraviețui Crizei, PSD și PNL vor folosi guvernarea pentru a se cotonogi reciproc
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Numai în Opoziție Crin Antonescu ar fi credibil în apărarea statului de drept
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. USL nu s-a rupt! Doar s-a crăpat și mai tare!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Liderii PSD au dreptate în cazul Iohannis
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Klaus Iohannis- sula înfiptă de Crin Antonescu în coasta lui Victor Ponta?