Viața pe timp de pandemie: cum se comportă oamenii de când a apărut Covid-19
- Dragos Manea
- 1 martie 2021, 19:11
Viața noastră s-a schimbat radical de când această pandemie a lovit la începutul anului 2020, iar odată cu ea s-au schimbat și oamenii.
De când trăim în această pandemie de Covid-19 viața noastră s-a schimbat radical.
Germania se află în lockdown total de două luni și jumătate. Guvernul spune că sprijinul cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor este aproape inexistent.
În urma unui sondaj YouGov, făcut public luni, reiese că cetățenii nu își mai doresc să trăiască după restricții.
Doar 26% dintre cei chestionaţi spun că sunt de acord cu actualele restricții. 9% dintre aceștia susțin că restricțiile ar putea fi chiar mai dure.
Majoritatea oamenilor care au participat la sondaj au altă părere. 43% dintre ei vor ca restricțiile să se mai relaxeze.
Dintre aceștia, 17% și-ar dori ca restricțiile să dispară complet și totul să revină la normal.
Viața pe timp de pandemie. Cum ne-a schimbat Covid-19?
Un astfel de sondaj a fost realizat și înainte de a începe pandemia. La acel moment, când lumea nu fusese supusă pentru prea mult timp restricțiilor, cetățenii erau mult mai dispuși să le suporte.
Chiar când a început carantina, 73% dintre cei care au participat la sondaj sprijineau restricțiile impuse. Atunci, restricțiile afectau magazinele neesențiale și școlile, care au fost închise. De asemenea, oamenii erau de acord cu închiderea restaurantelor, hotelurilor şi centrelor culturale şi de divertisment.
Acest sondaj este primul care indică o scădere drastică în numărul persoanelor care susțin restricțiile.
Majoritatea celor 16 landuri germane au optat pentru redeschiderea treptată a şcolilor.
De luni, saloanele de coafură s-au redeschis în toată Germania. Decizia a fost luată de Angela Merkel, după mai multe discuții cu premierii landurilor.
Vor mai exista întâlniri ale liderilor, următoare fiind chiar miercuri. Se preconizează noi măsuri de relaxare.
Germania a reuşit să ajungă la o scădere semnificativă a numărului de infectări raportate zilnic faţă de vârful celui de-al doilea val înregistrat în ultima parte a anului trecut, deşi în ultimele săptămâni progresele s-au încetinit, odată cu depistarea noilor variante de coronavirus.
În acelaşi timp însă, guvernul a fost criticat pentru gafele strategiei de vaccinare şi întârzierile campaniei de testare rapidă, scrie Agerpres.
Citește și: Cine nu trebuie să prezinte un test negativ Covid-19 la graniță? Excepție pentru o categorie de oameni