Viața la bloc în 2024. Gesturile pentru care poți primi amenzi usturătoare

Viața la bloc în 2024. Gesturile pentru care poți primi amenzi usturătoareBloc. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Viața la bloc implică sancțiuni pentru cei care nu respectă regulile conviețuirii în comun. Parlamentul a majorat amenzile pentru cei care își deranjează vecinii.

 

O nouă lege aflată în dezbatere la Camera Deputaților va impune sancțiuni mai mari pentru vecinii gălăgioși. Sunt vizați atât cei care organizeză petreceri zgomotoase, cât și cei ce execută lucrări. Noul act normativ prevede sancțiuni și pentru cei care își deranjează vecinii din mediul rural.

Viața la bloc implică amenzi mari pentru gălăgie

Fiecare asociație de proprietari stabilește, prin statut, programul zilnic de liniște. În acest interval de timp nu sunt permise lucrări zgomotoase în apartamente. De regulă programul de liniște este stabilit în intervalele  de timp 22.00 - 8.00 și 13.00 - 14.00.

Proiectul de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților prevede amenzi mai mari pentru vecinii gălăgioși. Este vorba despre cei care organizează petreceri zgomotoase ori ascultă muzică prea tare, dar și de cei care execută lucrări în timpul programului de liniște. Cei care încalcă regulile legate de viața la bloc și fac zgomot peste nivelul permis, în intervalele de timp de mai sus, riscă amenzi usturătoare.

Conform noului proiect de lege, sancțiunile vor merge până la 3.000 de lei, adică dublu față de cele actuale. În prezent amenda este de 1.500 de lei maxim. În afara orelor de liniște, amenzile pentru gălăgie ar urma să fie între 400 și 2.000 de lei, dublu față de sancțiunile actuale.

De asemenea, amenda se dublează și pentru firmele care organizează petreceri private gălăgioase în preajma locuințelor. În aceste situații, sancțiunile ajung de al 6.000 lei, în prezent, la 12.000 de lei.

Petrecere

Petrecere aniversară Sursa foto: Photo 107129751 © Liquoricelegs | Dreamstime.com

Sancțiunile se vor extinde în mediul rural

În prezent, sancțiunile pentru cei care fac zgomot peste limitele normale sunt aplicate doar în mediul urban. Gălăgia execesivă se sancționează doar pentru cei care își duc viața la bloc, de regulă.

Conform proiectului de act normativ, însă, noile amenzi vor fi valabile și în mediul rural. Inițiatorii actului normativ spun că aceste măsuri sunt necesare pentru protejarea liniștii și a confortului cetățenilor. Parlamentarii care au inițiat legea susțin că astfel va crește calitatea vieții în comunități.

Propunerea de lege urmează să fie discutată și votată în Camera Deputaților. Dacă va trece în forma propusă, se va ajunge la o mai mare disciplină în ceea ce privește respectarea liniștii și a bunelor practici de conviețuire în vecinătate.

meșteri la bloc

Viața la bloc implică reguli stricte

Legea 61/1991 sancționează faptele care încalcă normele de convieţuire socială, ordinea și liniștea publică. Sunt aplicate amenzi pentru tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

De asemenea, legea sancționează tulburarea liniștii între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 prin producerea de zgomote cu orice aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare.

Sunt interzise petrecerile zgomotoase, cu caracter privat, şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, organizate în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, în apropierea locuințelor.

Ne puteți urmări și pe Google News