Un raport Vox a dat alarma pe Internet şi a explicat despre „Era neurocapitalismului creierul tău”.

Compania lui Mark Zuckerberg finanțează cercetarea „interfață creier-computer” (BCI) care poate capta gânduri direct de la neuronii dumneavastră și poate traduce totul în cuvinte. Cercetătorii spun că au construit deja un algoritm care poate decodifica activitățile creierului în timp real. Iar compania lui Elon Musk a creat „fire flexibile” care pot fi implantate în creier și care ar putea să vă permită într-o zi să vă controlați smartphone-ul sau computerul doar cu gândul. Elon Musk vrea să înceapă testarea la oameni până la sfârșitul anului viitor.

Având în vedere progresul și ambițiile acestor companii și ale altora, Vox a avertizat că „ultima frontieră (creierul) a vieții private, este posibil să nu mai fie privată în viitorul apropiat” și a explicat modul în care legile existente nu sunt făcute pentru a gestiona modul în care aceste tehnologii emergente ar putea „să stea în calea drepturilor atât de fundamentale pentru omenire”.

Mai mult, dispozitive precum cele construite de Facebook și Neuralink pot fi vulnerabile la hacking. Ce se va întâmpla dacă un hacker interceptează semnalul Bluetooth?  Acest lucru este încă ipotetic, dar posibilitatea a fost demonstrată în studiile de probă a conceptului”, a spus un cercetăor adăugând: „Un atac de genul acesta nu ar necesita o tehnologie sofisticată”.

„Datele despre creier sunt refugiul final al vieții private, dar mai avem puţin şi nici asta nu va aparţine”, a avertizat Marcello Ienca, cercetător la ETH Zurich. „Și odată ce datele creierului sunt colectate la scară largă, va fi foarte greu să inversăm procesul”, mai spune el.

O să vi se pară un scenariu tot ceea ce aţi citit mai sus care amintește de filmul ştiinţific Minority Report unde o unitate specială de poliție numită PreCrime Division identifica și aresta ucigașii înainte de a comite infracțiunile.

Te-ar putea interesa și: