Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR la trei luni continuă să crească: A atins 5,97 procente
- Sabina Popescu
- 31 mai 2022, 12:42
Indicele ROBOR la trei luni, care reprezintă rata medie a dobânzii la care instituțiile bancare românești se împrumută între ele, în lei, a crescut la 5,97 procente, potrivit informațiilor publicate marți, 31 mai, de către reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR). Evoluția ROBOR-ului este influențată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți au de-a face cu politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piața financiară și cu inflația.
Indicele ROBOR la trei luni a suferit, din nou, o majorare. Potrivit ultimelor informații furnizate de BNR, acesta a rămas la un nivel constant cu cel raportat luni, 30 mai. Indicele ROBOR la trei luni a atins un nivel de 5,95 procente.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut până la 5,95%
O valoarea similară a indicelui ROBOR la trei luni nu a mai fost înregistrată de mult timp. Ultima oară, s-a întâmplat pe data de 26 februarie 2013, potrivit BNR, când indicele ROBOR la trei luni a fost de 5,96 procente.
BNR a făcut referire marți și la indicele ROBOR pe șase luni de zile. După ce au anunțat că indicele ROBOR la trei luni a atins 5,95 procente, reprezentanții BNR au explicat în cazul instrumentului ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, că a crescut la 6,13 procente de la 6,12 procente raportate cu o zi în urmă.
Între timp, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 6,32 procente, în creștere de la 6,31 procente.
Cum a evoluat indicele ROBOR după declanșarea războiului
„La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR”, se arată într-un comunicat de presă emis marți, 31 mai, ed către reprezentanții BNR.