Evenimentul Zilei > International > Veste proastă despre vaccinul anti-coronavirus: Degeaba pentru 9 din 10 oameni!
Veste proastă despre vaccinul anti-coronavirus: Degeaba pentru 9 din 10 oameni!

Veste proastă despre vaccinul anti-coronavirus: Degeaba pentru 9 din 10 oameni!

Experții au publicat o serie de date care generală alertă în întreaga lume, în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus.

Potrivit unei analize, la nivel global doar 1 din 10 oameni ar putea fi protejat împotriva coronavirusului chinezesc după ce i se administrează vaccinul.

La baza acestei situații critice stau factori precum lipsa unei capacități mari de producție, dar și faptul că fiecare persoană ar avea nevoi de două doze de vaccin pentru a fi imunizați. La un simplu calcul, în cel mai fericit scenariu, doar 10% din populația lumii va fi imună la virusul chinezesc, susțin experții, potrivit Sky News.

În cazul în care vaccinul va fi aprobat în următoarele luni, din cauza capacității scăzute a producției, în 2021 ar putea fi livrate 2 miliarde de doze. Potrivit testelor efectuate până în acest moment, este nevoie de două doze ca vaccinurile să își facă efectul. Așadar, doar aproximativ 10% din populația planetei va fi imunizată.

Chiar dacă anul viitor producția va fi dublată, peste doi ani, în cel mai fericit scenariu, doar jumătate din populația planetei ar fi imunizată.

Adar Poonawalla, director executiv al Serum Institute of India (SII), susține că „va dura patru până la cinci ani până când toată lumea va primi vaccinul pe această planetă”. Potrivit calculelor lui Poonawalla, dacă fiecare persoană are nevoie de două doze de vaccin, în total ar trebui produse 15 miliarde de doze.

Pe lângă problema pe care o ridică capacitatea de producție, distribuirea în timp util a vaccinurilor se mai confruntă și cu alte probleme.

Pe lângă modalitatea de ambalare și etichetare, ar trebui să existe o rețea extrem de eficientă și bine pusă la punct pentru ca vaccinul să poată fi distribuit în timp util.

Țările sărace sunt în dezavantaj

În urmă cu doar câteva zile, organizația Oxfam a transmis că țările bogate deja au achiziționat jumătate din ofertele pentru dozele preconizate de vaccin. De exemplu, SUA, Japonia și Marea Britanie, cu toate că reprezintă 13% din populația planetei, au achizționat circa 50% din vaccinuri.

România va primi, într-o primă fază, 1.290.000 de doze de vaccin

„Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranșă, având discuții şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană, noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze”, a declarat, la Digi24, Nelu Tătaru.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: