Evenimentul Zilei > Social > Veste mare de la AstraZeneca! Când ar putea începe distribuirea vaccinului salvator
Veste mare de la AstraZeneca! Când ar putea începe distribuirea vaccinului salvator

Veste mare de la AstraZeneca! Când ar putea începe distribuirea vaccinului salvator

Distribuirea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca ar putea ajunge ''în fază avansată'' mai repede decât s-a estimat inițial, potrivit oficialilor companiei.

Distribuirea vaccinului care tratează coronavirusul ar putea debuta la sfârşitul lunii martie 2021, conform estimării acestei companii farmaceutice britanico-suedeze, de la care UE a contractat 300 de milioane de doze de vaccin, relatează luni agenţia EFE, citată de Agerpres.

10 vaccinuri sunt în faza finală

AstraZeneca în colaborare cu Oxford speră că până la finele anului în curs, ”unul, două sau trei” din cele 4 vaccinuri ale sale aflate în prezent în stadiu experimental vor începe să dea rezultate. Potrivit directorului pentru cercetare şi dezvoltare al companiei, Josep Baselga, va fi complicat de stabilit cum vor fi repartizate dozele, dată fiind cererea mare, astfel că până la sfârşitul primului trimestru din 2021 vaccinurile, dacă se vor dovedi sigure şi eficace, nu vor putea fi în ”fază avansată de distribuţie”.

Vaccinurile AstraZeneca ar urma să fie administrate în două doze, cu a doua doză la 28 de zile după prima. ”Vaccinul va ajuta, dar nu este singura soluţie”, a subliniat Baselga, amintind că AstraZeneca lucrează şi la un tratament pe bază de anticorpi monoclonali. El a menţionat că în prezent la nivel global se lucrează la 175 de vaccinuri împotriva COVID-19, dintre care 35 sunt în teste clinice, 10 dintre ele fiind în faza finală a acestor teste.

Reprezentantul companiei AstraZeneca crede că după o iarnă ”îngrozitoare”, vara viitoare va fi ”relativ normală”. În opinia sa, persoanele care nu vor dori să se vaccineze împotriva COVID-19 nu ar trebui să fie obligate să o facă, întrucât trebuie să prevaleze ”un principiu al libertăţii individuale care este inegalabil”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE